Erőre kap a delta Romániában

Romániában meghaladta az ezret a naponta diagnosztizált koronavírus-fertőzések kéthetes mozgóátlaga és a négyszázat a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein ápolt súlyos betegek száma hétfőn. Az aktív fertőzöttek száma a július közepén regisztrált érték 20-szorosára ugrott.  

A stratégiai kommunikációs törzs – a vasárnap elvégzett, a hétköznaponként szokásosnál jóval kevesebb teszt kiértékelésén alapuló – hétfői jelentése újabb 1035 megbetegedésről számolt be, ami megfelel az utóbbi két hét átlagának. A múlt héten azonban két olyan nap is volt, amikor több mint 1500-zal növekedett a beazonosított fertőzöttek száma.

Romániában az utóbbi hét napon is több mint másfélszer annyi fertőzést regisztráltak, mint az azt megelőző héten. Hasonló ütemben, hétről hétre másfélszeresére emelkedik a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma is. Hétfőn már 3338 koronavírusos beteget kezeltek a kórházakban, közülük 405-öt az intenzív terápián, az aktív fertőzöttek száma pedig 13.742-re nőtt.

Aktív koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Romániában. Forrás: Worldometers

Utoljára májusban volt a Covid-kórházakban ilyen magas a súlyos betegek száma, az aktív fertőzöttek száma pedig július 15-én még csak 600 volt. A fertőzések ütemének folyamatos gyorsulása közepette is csökken az oltási hajlandóság az országban: a beoltottak száma immár alig 6700-zal emelkedik naponta. A 19,3 milliós Romániában eddig 5 millió 282 ezer ember, a beoltható – 12 év feletti – lakosság mindössze 31,2 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Worldometers

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »