Nagy tempóban szabadul a felhasználatlan vakcináktól Románia

Romániában a koronavírus-járvány miatt tavaly május óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzet meghosszabbításáról és több mint egymillió adag vakcina humanitárius segélyként történő továbbadásáról döntött csütörtöki ülésén a kormány.

A veszélyhelyzetet újabb harminc nappal meghosszabbító kormányhatározat nem vezet be újabb korlátozásokat vagy lazításokat, minden korábbi intézkedés érvényben marad – mondta a kormányülés utáni sajtóértekezleten Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.

Románia Tunéziának 425 ezer, Egyiptomnak 525 ezer, Albániának 150 ezer, Vietnamnak pedig 200 ezer koronavírus elleni vakcinát adományoz, az oltóanyag típusát a kormány nem pontosította, egy júliusi jelentésből ugyanakkor kiderült, hogy Romániában igazán egyik típusú vakcina sem fogy.

A felhasznált mennyiségek és a felhasználás aránya a megvásárolt mennyiség százalékában a következőképpen alakult:

  • Pfizer / BioNTech: 7 millió 275 ezer adag ; 63 százalékos felhasználás
  • Moderna: 723 ezer adag ; 45 százalékos felhasználás
  • AstraZeneca 846 ezer adag ; 25 százalékos felhasználás
  • Johnson & Johnson / Janssen: 376 ezer adag ; 38 százalékos felhasználás.

Néhány napja bejelentették, hogy Románia beszerzési áron elad Írországnak 700 ezer dózis Pfizer-vakcinát. Románia korábban 1,7 millió adag Pfizer-vakcinát adott el Dániának, az AstraZeneca oltóanyagából pedig félmillió dózist adományként adott át Moldovának, Ukrajnának és Szerbiának. Szintén korábbi információ, hogy másfél millió AstraZeneca oltóanyagnak augusztus végén lejár a szavatossági ideje.

A 19,3 milliós Romániában eddig 5 millió 35 ezer ember, a beoltható 12 év feletti lakosság 29,7 százaléka kapott legalább egy adag oltást.

Fesztivál igen, tüntetés nem

A járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló tisztségviselőtől azt akarták megtudni az újságírók, hogy milyen egészségügyi megfontolásból korlátozta a kormány 500-ra a tüntetéseken engedélyezett maximális létszámot, miközben a szabadtéri fesztiválokon vagy sporteseményeken augusztus elsejétől akár 75 ezer néző részvételét is engedélyezik.

Arafat elmagyarázta: a demonstrációkon lehetetlen betartatni a közegészségügyi előírásokat, ezért a tüntetők – akik legtöbbször éppen a korlátozások ellen tiltakoznak védőmaszk és az előírt távolság betartása nélkül – a nagy tömegben jelentős fertőzéskockázatot jelentenek egymás számára.

Ezzel szemben a szabadtéri rendezvényekre és a stadionok lelátóira eleve csak védettséggel rendelkezők – beoltottak, frissen leteszteltek vagy a fertőzésből kigyógyultak – jutnak be, az egészségügyi előírások betartásáért pedig a rendezvényszervezők felelősséget vállalnak.

Romániában csütörtökön is meghaladta a kétszázat az utolsó 24 órában diagnosztizált fertőzöttek száma: a 244 új eset több mint 65 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál, ugyanakkor az aktív fertőzöttek száma egyelőre nagyon alacsony, mindössze 1711 fő.

Forrás: MTI / Worldometers / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »