Afgán migrációs hullámtól tart a török külügyminiszter, épül a betonfal

Az Európai Uniónak fel kell hagynia azzal a szemlélettel, hogy “egy kis pénzzel” meg tudja oldani a migrációs helyzetet, és Törökország feltartóztatja az illegális bevándorlókat – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön Ankarában.

A külügyminiszter holland hivatali kollégájával, Sigrid Kaaggal folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy ez a hozzáállás nem működik, ilyen együttműködés nem elképzelhető. Cavusoglu felszólalásában ismét szorgalmazta a 2016. március 18-án aláírt török-EU migrációs megállapodás megújítását. Jelezte: az új egyezségnek sok témát, köztük az afgán konfliktus okozta migrációs helyzetet is tartalmaznia kell, beleértve az afgánok tisztességes hazaküldésének ügyét, amennyiben országukba visszatér a biztonság és a stabilitás.

A török diplomácia vezetője rámutatott: a 2016-os szerződést azért kell frissíteni, mert az illegális bevándorlás jelentette gond egyre csak nő. Reális megoldást kell kidolgozni – húzta alá egyúttal.

Ankara a közelmúltban többször egyértelművé tette, hogy Törökország már nem bír el további migrációs terhet. Törökországban él a legtöbb migráns a világon, mintegy 3,7 millióan – főként szíriaiak – tartózkodnak az ország területén, míg az afgán kolónia a hatóságok becslése szerint nagyjából 300 ezerre tehető.

Cavusoglu múlt vasárnap arra is felhívta a figyelmet, hogy az Afganisztánból kiinduló migráció válságos esetben nemcsak a térség országait, hanem Európát is sújtani fogja. Szintén kiemelte, hogy tanulni kell a szíriai polgárháború okozta migrációs válságból. A kis-ázsiai ország a várható migrációs hullámmal szembeni óvintézkedésként meghosszabbítja és immár a teljes török-iráni határra kiterjeszti a korábban emelt betonfalat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »