Spanyolország megkezdte a kiskorú migránsok kitoloncolását

Spanyolország megkezdte azon kiskorú migránsok deportálását, akik még májusban jutottak be illegálisan az országba, az Afrika északi csücskén elhelyezkedő spanyol enklávéba, Ceutába. Májusban – enyhén szólva is gyanús körülmények között – több mint 10.000 menekült jutott át az egyébként szigorúan őrzött határon Marokkó irányából.

A hatóságok szerint mintegy 2-3000 kiskorú volt ebben a csoportban, közülük sokat azonnal visszaküldtek Marokkó irányába, mások önként távoztak. A Faro de Ceuta című lap még májusban arról írt, hogy sok gyerek szórakozásból, másokat követve lépte át a határt és voltak, akiknek azt ígérték, hogy Spanyolországban futballmeccseket és híres játékosokat láthat majd.

Az érkezők közül azonban mintegy kétszázan azóta is az utcán élnek, 740 -en pedig vészhelyzeti menekültszállásokon tartózkodnak. Múlt pénteken a spanyol kormányzat előrelépést ért el az ügyben, megegyezett a marokkói hatóságokkal 740 kiskorú migráns deportálásáról, akik eddig állami felügyelet alatt voltak Ceutában. Az első 15 kiskorút még aznap busszal visszaszállították Marokkóba, azóta pedig újabb 30 kiskorú menekült hagyta el az enklávét.

  • Előzmények:

A kiskorúak kitoloncolása kisebb belpolitikai vihart kavart Spanyolországban, de az eljárás a spanyol belügyminisztérium szerint szabályos volt, ugyanis egy 2007-ben Marokkóval aláírt megegyezésen alapult, amely a kísérő nélkül érkező kiskorúak repatriációjáról szól. Igaz, ezt az eljárást az elmúlt több mint 10 évben alig használták.

A teljes cikk angol nyelven, az El País oldalán olvasható.

Tovább olvasom →

Friss hírek

Biden sakkozna az üzemanyagadóval

Joe Biden amerikai elnök szerdán arra kérte az amerikai kongresszust, hogy 3 hónapra függessze fel az üzemanyagokra kivetett szövetségi adót, amivel a Fehér Ház a magas inflációt igyekszik letörni, valamint azt kívánja demonstrálni, hogy az amerikai kormány figyel az emelkedő árak családi költségvetésekre gyakorolt negatív hatására - jelentette a The Washington Post című amerikai napilap szerdán.

Read More »

Újra 13 ezer pont alatt jár a DAX

A DE30 legutóbbi próbálkozása a csökkenő trend megtörésére nem járt sikerrel, a hangulatromlás oka ismét a recessziótól való félelem. Jerome Powell, a Fed elnöke ma az amerikai szenátus előtt fog beszélni féléves meghallgatása keretében.

Read More »