Spanyolország megkezdte a kiskorú migránsok kitoloncolását

Spanyolország megkezdte azon kiskorú migránsok deportálását, akik még májusban jutottak be illegálisan az országba, az Afrika északi csücskén elhelyezkedő spanyol enklávéba, Ceutába. Májusban – enyhén szólva is gyanús körülmények között – több mint 10.000 menekült jutott át az egyébként szigorúan őrzött határon Marokkó irányából.

A hatóságok szerint mintegy 2-3000 kiskorú volt ebben a csoportban, közülük sokat azonnal visszaküldtek Marokkó irányába, mások önként távoztak. A Faro de Ceuta című lap még májusban arról írt, hogy sok gyerek szórakozásból, másokat követve lépte át a határt és voltak, akiknek azt ígérték, hogy Spanyolországban futballmeccseket és híres játékosokat láthat majd.

Az érkezők közül azonban mintegy kétszázan azóta is az utcán élnek, 740 -en pedig vészhelyzeti menekültszállásokon tartózkodnak. Múlt pénteken a spanyol kormányzat előrelépést ért el az ügyben, megegyezett a marokkói hatóságokkal 740 kiskorú migráns deportálásáról, akik eddig állami felügyelet alatt voltak Ceutában. Az első 15 kiskorút még aznap busszal visszaszállították Marokkóba, azóta pedig újabb 30 kiskorú menekült hagyta el az enklávét.

  • Előzmények:

A kiskorúak kitoloncolása kisebb belpolitikai vihart kavart Spanyolországban, de az eljárás a spanyol belügyminisztérium szerint szabályos volt, ugyanis egy 2007-ben Marokkóval aláírt megegyezésen alapult, amely a kísérő nélkül érkező kiskorúak repatriációjáról szól. Igaz, ezt az eljárást az elmúlt több mint 10 évben alig használták.

A teljes cikk angol nyelven, az El País oldalán olvasható.

Tovább olvasom →

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply