Spanyolország megkezdte a kiskorú migránsok kitoloncolását

Spanyolország megkezdte azon kiskorú migránsok deportálását, akik még májusban jutottak be illegálisan az országba, az Afrika északi csücskén elhelyezkedő spanyol enklávéba, Ceutába. Májusban – enyhén szólva is gyanús körülmények között – több mint 10.000 menekült jutott át az egyébként szigorúan őrzött határon Marokkó irányából.

A hatóságok szerint mintegy 2-3000 kiskorú volt ebben a csoportban, közülük sokat azonnal visszaküldtek Marokkó irányába, mások önként távoztak. A Faro de Ceuta című lap még májusban arról írt, hogy sok gyerek szórakozásból, másokat követve lépte át a határt és voltak, akiknek azt ígérték, hogy Spanyolországban futballmeccseket és híres játékosokat láthat majd.

Az érkezők közül azonban mintegy kétszázan azóta is az utcán élnek, 740 -en pedig vészhelyzeti menekültszállásokon tartózkodnak. Múlt pénteken a spanyol kormányzat előrelépést ért el az ügyben, megegyezett a marokkói hatóságokkal 740 kiskorú migráns deportálásáról, akik eddig állami felügyelet alatt voltak Ceutában. Az első 15 kiskorút még aznap busszal visszaszállították Marokkóba, azóta pedig újabb 30 kiskorú menekült hagyta el az enklávét.

  • Előzmények:

Sok gyerek szórakozásból lépte át a határt Ceutánál

Folyik a ceutai határsértők kitoloncolása, de a fiatalkorúak maradnak

A kiskorúak kitoloncolása kisebb belpolitikai vihart kavart Spanyolországban, de az eljárás a spanyol belügyminisztérium szerint szabályos volt, ugyanis egy 2007-ben Marokkóval aláírt megegyezésen alapult, amely a kísérő nélkül érkező kiskorúak repatriációjáról szól. Igaz, ezt az eljárást az elmúlt több mint 10 évben alig használták.

A teljes cikk angol nyelven, az El País oldalán olvasható.

Tovább olvasom →

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »