Spanyolország megkezdte a kiskorú migránsok kitoloncolását

Spanyolország megkezdte azon kiskorú migránsok deportálását, akik még májusban jutottak be illegálisan az országba, az Afrika északi csücskén elhelyezkedő spanyol enklávéba, Ceutába. Májusban – enyhén szólva is gyanús körülmények között – több mint 10.000 menekült jutott át az egyébként szigorúan őrzött határon Marokkó irányából.

A hatóságok szerint mintegy 2-3000 kiskorú volt ebben a csoportban, közülük sokat azonnal visszaküldtek Marokkó irányába, mások önként távoztak. A Faro de Ceuta című lap még májusban arról írt, hogy sok gyerek szórakozásból, másokat követve lépte át a határt és voltak, akiknek azt ígérték, hogy Spanyolországban futballmeccseket és híres játékosokat láthat majd.

Az érkezők közül azonban mintegy kétszázan azóta is az utcán élnek, 740 -en pedig vészhelyzeti menekültszállásokon tartózkodnak. Múlt pénteken a spanyol kormányzat előrelépést ért el az ügyben, megegyezett a marokkói hatóságokkal 740 kiskorú migráns deportálásáról, akik eddig állami felügyelet alatt voltak Ceutában. Az első 15 kiskorút még aznap busszal visszaszállították Marokkóba, azóta pedig újabb 30 kiskorú menekült hagyta el az enklávét.

  • Előzmények:

A kiskorúak kitoloncolása kisebb belpolitikai vihart kavart Spanyolországban, de az eljárás a spanyol belügyminisztérium szerint szabályos volt, ugyanis egy 2007-ben Marokkóval aláírt megegyezésen alapult, amely a kísérő nélkül érkező kiskorúak repatriációjáról szól. Igaz, ezt az eljárást az elmúlt több mint 10 évben alig használták.

A teljes cikk angol nyelven, az El País oldalán olvasható.

Tovább olvasom →

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »