Moszkva tanult hibájából, nem avatkozik be Afganisztánban

Az afganisztáni béke és stabilitás, valamint a regionális stabilitás előmozdítását célzó erőfeszítések összehangolásáról tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai kormányfő – közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

A felek kifejezték szándékukat az együttműködés fokozására a terrorista ideológia terjedése és az Afganisztánból kiinduló kábítószer-fenyegetés elleni küzdelemben. Megállapodtak, hogy erre a célra állandó kétoldalú konzultációs csatornát létesítenek.

Putyin a kormányzó Egységes Oroszország párt moszkvai kongresszusán felszólalva bírálta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, amiért káoszt hagytak maguk után Afganisztánban, amelyet kihasználva az ott menedékre lelt terroristák arra fognak felhasználni, hogy a szomszédos országokba terjeszkedjenek. Ez, mint mondta, közvetlen fenyegetést jelent majd Oroszország és szövetségesei számára. Potenciális fenyegetésként nevezte a kábítószer-kereskedelem terjedését és a migrációs problémák súlyosbodását.

Az elnök szerint Moszkva elsajátította annak a tízéves háborúnak a tanulságait, amelyet a Szovjetunió viselt Afganisztánban, és nem fog ottani belügyekbe újból beavatkozni, nem fogja hagyni, hogy fegyveres erőit bevonják “a mindenki mindenki elleni” konfliktusba.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok akárhogy is szeretné, nem háríthatja át másokra a felelősséget az Afganisztánban történtek miatt. Így kommentálta a The Wall Street Journal című amerikai lapnak azt az értesülését, amely szerint Moszkva elutasította a közép-ázsiai amerikai bázisok létesítésére vonatkozó washingtoni kérelmet. Elismerte, hogy az afganisztáni amerikai csapatkivonás valóban téma volt Putyin és Joe Biden amerikai elnök június 16-i genfi csúcstalálkozóján, de nem bocsátkozott részletekbe.

Közölte, hogy a Kabulban szolgálatot teljesítő orosz diplomaták hozzátartozóit még a tálib hatalomátvétel előtt elszállították Afganisztánból. Peszkov szerint a diplomáciai képviselet a rendes munkarend szerint működik.

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »