Készül a magyar kormány a negyedik hullámra

A koronavírus negyedik hulláma Nyugat-Európában megindult, és Magyarországra is meg fog érkezni, azonban alapvetően el fog térni a védettek magas száma miatt az első háromtól, így annak kezelése is más lesz – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, a kormányinfón.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, továbbra is az oltás a vírus elleni egyetlen hatékony védekezési eszköz, ezért mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát. Minden vakcina egyforma védettséget biztosít, akiket pedig nem oltanak be, azok nagy valószínűséggel meg fognak betegedni, míg azoknál, akik felveszik a vakcinát, az 5,5 millió eddigi oltott alapján a megbetegedés esélye 0,2 százalék, és akkor is lényegesen enyhébb lefolyás mellett – közölte.

Az országot nem kell lezárni, a kormánynak nincs ilyen szándéka, emellett az oktatásban és a munkahelyeken sincs szükség korlátozásokra – mondta a miniszter.

A magyarországi járványhelyzet a jelenlegi számok alapján valóban biztató, ugyanis míg a negyedik hullám során az USA-ban, Nyugat-Európában és Délkelet-Ázsiában rohamos emelkedésnek indultak a fertőzöttségi mutatók, Magyarországon továbbra is csökkenő tendenciát mutat, és már 11 ezer alatt jár az aktív fertőzöttek száma az április közepén látott 270 ezer feletti csúcsok után.

Ezze

Aktív koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Magyarországon. Forrás: Worldometers

Ezzel szemben az amerikai járványgörbe így fest:

 

Aktív koronavírus-fertőzöttek számának alakulása az Egyesült Államokban. Forrás: Worldometers

Az Egyesült Államokban jelenleg 7,3 millió aktív fertőzöttről tudnak, ezzel a mutató már közelíti a január végén elért 9 milliós csúcsot. Mindez annak ellenére történik, hogy az USA átoltottsága a magyarországihoz hasonló, az első oltást lakosságarányosan hasonló százalékban adták be mindkét országban, hazánk csak a teljesen védettek arányában áll jobban. Az egyes országok átoltottságáról itt írtunk részletesebben.

Forrás: MTI / Worldometers / Kitekintő

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »