Az átoltottság nem elég a delta legyőzéséhez, de Magyarország jól áll

Továbbra is kitart az aktív koronavírus-fertőzöttek számának csökkenő trendje Magyarországon, már csak 11.988 beteg van hazánkban, ami az áprilisban regisztrált csúcsoknak kevesebb mint 5 százaléka. 

Egy beteg meghalt, és újabb 45 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu kedden, kiemelve: eddig 5 681 559 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 500 369-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: a járvány kezdete óta 810 549-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 30 042, a gyógyultak száma 768 519. Kórházban 85 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen, az aktív fertőzöttek száma pedig 11 988-ra csökkent.

Aktív Covid-fertőzöttek számának alakulása Magyarországon. Forrás: Worldometers

A fenti ábra főleg annak fényében biztató, hogy a hasonló átoltottsággal rendelkező Egyesült Államokban az aktív fertőzöttek száma növekszik és közelíti a 7 milliót, a grafikon pedig így néz ki, :

Aktív esetszámok alakulása az Egyesült Államokban. Forrás: Worldometers

Az Egyesült Államokban a koronavírus oltás első adagját eddig a lakosság 59%-a kapta meg, ez a mutató Magyarországon is ugyanitt áll, a két ország közti különbség csak annyi, hogy hazánkban a teljes védettséggel rendelkezők aránya is közel ugyanekkora, míg az USA-ban nagyobb a különbség a két arány között.

Az alábbi ábrán az látható, hogy egyes országokban – a lista nem teljes – hogyan áll az oltási kampány:

Forrás: Our World in Data

A koronavírus delta variánsa több európai országban és már Magyarországon is terjed, ezért a koronavirus.gov.hu közleményében is kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, az tegye meg.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ májusig visszamenőleg megvizsgálta a laborok által beküldött összes mintát és a 393 mintából 253-nál igazolták a delta variánst. Az első deltavariánst májusban találták, azóta az emelkedés folyamatos: az utóbbi két hétben heti 60-61-et igazoltak – tették hozzá.

Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét, legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg. Az érvényes regisztráció után a www.eeszt.gov.hu honlapon automatikusan lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontra, de a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is kérhető az oltás. Jelenleg két vakcina, a Pfizer és a Moderna alkalmazható a 12-18 évesek oltására.

Magyarország 69 ponttal a harmadik a Nikkei japán gazdasági napilap listáján, amely a világ 120 országát rangsorolja aszerint, hogy hol mennyire sikeres a koronavírus-járvány kezelése. A legrosszabb helyzetben jelenleg Thaiföld és Vietnam áll az összesítés szerint, egyaránt 22 ponttal.

Ezúttal Dél-Ázsia kapott nagy pofont a járványtól

Forrás: MTI / Worldometers / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »