Most először esett Grönland jégmezőinek csúcsán

Néhány óráig esett az eső a grönlandi jégmezők legmagasabb pontján – ilyen eddig még soha nem fordult elő, mivel a hőmérséklet normális körülmények között jóval fagypont alatti.⁠ 

Tudósok megerősítették, hogy esőt észleltek a Summit Stationnél, ami egy, a National Science Foundation által egész éven át működtetett kutatóállomás Grönland jégmezőinek tetején. Ez volt az első esőről szóló beszámoló a 3216 méterrel a tengerszint felett elhelyezkedő  hegytetőn, ami normális körülmények között teljesen fagyos, a National Snow and Ice Data Center mérései szerint azonban az elmúlt közel 10 évben már harmadszor emelkedett fagypont fölé a hőmérséklet a sarkköri kutatóállomáson.

Fotó: Peter West, National Science Foundation

A szokatlan esőzés jelentős olvadást okozott a csúcson és a jégtömb délkeleti oldalán, mindez pedig csak pár héttel azután történt, hogy a területen egy másik kiterjedt szakaszon is olvadás indult. Az idei nyáron tapasztalt meleg időszak és az ezzel járó olvadások rávilágítanak arra, hogy a klímaváltozás miatt gyorsan olvad a sarkköri jégtakaró, ami világszerte felgyorsítja a tengerszint-emelkedést. Egyes kutatói előrejelzések szerint agresszív klímaügyi intézkedések hiányában a Jeges-tenger jégmezői 2050 nyarára teljesen elolvadhatnak.

Forrás: NBC News

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »