Sok gyerek szórakozásból lépte át a határt Ceutánál

Meghaladta a hatezret az észak-afrikai spanyol exklávé, Ceuta területéről Marokkóba visszaküldött határsértők száma – közölte a spanyol belügyminisztérium csütörtökön.

Spanyolország egy 1992-ben kötött kétoldalú megállapodás alapján fordítja vissza azonnal azokat a marokkói állampolgárokat, akik illegálisan lépik át a határt. A hét első napjaiban összesen több mint nyolcezren jutottak át a spanyol fennhatóságú autonóm városba a tenger felől úszva vagy evezve, de sokan másztak át a határvonalon húzódó, kerítéssel ellátott mólón, illetve az azt szegélyező sziklákon is.

Helyszíni beszámolók szerint a marokkói hatóságok enyhítették két tengerparti határszakasz őrizetét, és napokig meg sem próbálták feltartóztatni a Spanyolország felé tartó emberek tömegét. Miután a spanyol hadsereg felvonult az érintett területeken, és a marokkói rendőrség újból szigorította a határőrizetet, csütörtökre megszűntek az átjutási kísérletek.

A spanyol hatóságok több mint 850 felnőtt kísérő nélküli kis- és fiatalkorút szállásoltak el, esetükben a szabályok tiltják a kitoloncolást és egyéni elbírálást írnak elő.

Az ellátásában részt vevő önkéntesek elmondása szerint a fiatalok közül többen már szeretnének inkább hazamenni. A Faro de Ceuta című lap arról írt, hogy sok gyerek szórakozásból, másokat követve lépte át a határt. Voltak, akiknek azt ígérték, hogy Spanyolországban futballmeccset és híres játékosokat láthat. A határ marokkói oldalán rengeteg család keresi eltűnt gyermekeit, Ceutában élő ismerősök, barátok, rokonok révén kutatnak utánuk. A spanyol hatóságok egy információs telefonszámot hoztak létre, hogy így segítsék a családok újraegyesítését.

Margarita Robles spanyol védelmi miniszter a nemzetközi jog szempontjából rendkívül súlyosnak nevezte, hogy Marokkó gyerekeket “használt fel”. Mint mondta, a történtek nemcsak a spanyol, hanem az Európai Unió határai elleni agressziónak minősíthetők. “Nem fogadjuk el a legkisebb mértékű zsarolást sem” – jelentette ki.

A spanyol sajtóban megjelent értékelések szerint a ceutai tömeges határsértés a marokkói hatóságok közreműködésével valósulhatott meg, válaszul arra a komoly diplomáciai konfliktusra, amelyet az okozott, hogy egy spanyolországi kórházban ápolják koronavírus-fertőzés miatt Brahim Ghalit, a Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front vezetőjét. A marokkói kormány “a jószomszédi viszony szellemiségével ellentétesnek” tartja a szeparatista vezető spanyolországi tartózkodását, az ügyben a belügyminisztérium korábban bekérette a rabati spanyol nagykövetet is.

A spanyol külügyminisztérium viszont humanitárius okokkal érvelt a rákbetegségben is szenvedő, 71 éves szeparatista politikus ellátása mellett, akivel szemben Spanyolországban emberiesség elleni bűncselekmények gyanúja miatt két eljárás is folyamatban van. A kereseteket disszidens marokkóiak nyújtották be gyilkosságok, emberrablás és kínzások elkövetése miatt.

Forrás: MTI/Instagram

Friss hírek

REPowerEU: itt az EU terve, hogy miként válhatunk le mielőbb az orosz gázról

Az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség felszámolására energiatakarékosságot - egyebek mellett a háztartások energiafogyasztásának csökkentését - szorgalmazza az Európai Bizottság szerdán bemutatott REPowerEU című javaslatában, amely a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó közös európai fellépésre vonatkozik.

Read More »

Mit tud egy modern ceruza? (x)

Az érintőképernyők szép lassan beszivárogtak az életünk minden részére. Ott vannak mindennapjainkban a telefonjainkon, táblagépeinken, éttermekben rendelésnél vagy akár a bankban készpénzfelvételnél is.

Read More »