Feladta a harcot a hongkongi demokrácia ernyőszervezete

Bejelentette feloszlását vasárnap a legnagyobb hongkongi tüntetéseket megszervező jogvédő ernyőszervezet, a Civil Human Rights Front (CHRF) – jelentette internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A 19 évvel ezelőtt megalapított szövetség a döntést azzal indokolta, hogy a következő évben egyetlen tag sem hajlandó részt venni a titkárság munkájában. Vasárnapi közleményük szerint az elmúlt évben a hongkongi kormány számos olyan kérelmet utasított el a koronavírus-járványra hivatkozva, amelyet a CHRF vagy más szervezetek nyújtottak be demonstráció megtartására.

“Tagszervezeteink közül több nyomás alatt áll, és általában a civil szervezetek soha nem látott kihívásokkal néznek szembe” – írták.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szövetség közölte, hogy bár eredetileg folytatni akarták a küzdelmet, titkárságuk nem tudott lépést tartani a működésükhöz kapcsolódó feladatokkal azóta, hogy a csoport egyik vezetőjét, Figo Chant letartóztatták. Chant májusban 18 hónapi börtönbüntetésre ítélték egy engedély nélküli 2019-es tüntetés miatt. A CHRF a jelenleg rendelkezésére álló vagyonát, 1,6 millió hongkongi dollárt (61,4 millió forint) “kompetens szervezetekre” kívánja átruházni.

A 2002-ben alapított CHRF emberi jogi és demokráciapárti csoportokból állt. 2003. július 1-jén mintegy 500 ezren vettek részt azon a felvonuláson, amelyet az akkor benyújtott nemzetbiztonsági törvényjavaslat elleni tiltakozásul szerveztek meg.

A 2019-ben Hongkongon végigsöprő kormányellenes tüntetéshullám legnagyobb eseményeit szintén ez a szövetség szervezte meg: egyes becslések szerint a június 9-én megtartott megmozduláson egymillióan, majd egy héttel később kétmillióan vonultak utcára. A rendőrség mindazonáltal a részvevők számát az első esetben 240 ezerre, a másodikban pedig 338 ezerre becsülte csupán.

A front alá fénykorában több mint negyven szervezet tartozott, ám márciustól kezdve többen kiváltak, miután jelentések szerint a rendőrség vizsgálatot indított ellene az új nemzetbiztonsági törvény alapján. Azóta tagszervezetei száma tízre csökkent. Pénzügyei mellett a rendőrség az ügyben is vizsgálódik, hogy milyen szerepet töltött be a szövetség annak a nyilatkozatnak a kidolgozásában, amelyet tavaly decemberben juttattak el az ENSZ-hez, és amely nemzetközi nyomozást sürgetett a 2019-es hongkongi tüntetéshullám során állítólagosan elkövetett rendőri brutalitással kapcsolatban.

Forrás: MTI

Friss hírek