Óriási növekedést mutat a kínai EV-szektor

A várakozásoknál is nagyobb ütemben lassult a kínai ipar és kiskereskedelem növekedése júliusban. Az ország több területén ismét felbukkant a koronavírus-járvány, egyes régiókban pedig heves esőzések okozta áradások pusztítottak.

A kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint az ipari termelés júliusban 6,4 százalékkal növekedett éves összevetésben – elemzők 7,8 százalékos bővülést valószínűsítettek a júniusban jegyzett, 8,3 százalékos növekedést követően. Havi összevetésben júliusban 0,30 százalékos bővülést regisztráltak az előző hónapoz képest, míg az év első hét hónapját tekintve a kínai ipar 14,4 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összevetve.

Szárnyal az EV szektor

A termelés kiemelkedően erős növekedését mérték az autóipar új energiával működő járművek termelésével foglalkozó ágazatában: a bővülés mértéke júliusban elérte a 162,7 százalékot éves összehasonlításban, ismét erősödve a júniusi, 135,3 százalék után. Az autóipar egészét tekintve azonban továbbra is visszaesést regisztráltak: a termelés júliusban 15,8 százalékkal zsugorodott a szektorban éves összevetésben.

A kiskereskedelmi forgalom 8,5 százalékkal nőtt júliusban a múlt év azonos időszakához képest. Az elemzők 11,5 százalékos bővülést jósoltak a júniusi, 12,1 százalékos növekedés után, a vártnál gyengébb adat azonban így is a kiskereskedelem tizenegyedik hónapja tartó növekedését tükrözte. Tavaly júliusban a kiskereskedelmi forgalom még 1,1 százalékos zsugorodást mutatott.

A kiskereskedelem forgalma havi összevetésben 0,13 százalékkal visszaesett júniushoz képest, míg január-júliusban 20,7 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összehasonlítva. A vendéglátóipar forgalma éves bázison 14,3 százalékkal erősödött júliusban , míg az év első hét hónapjában 42,3 százalékos növekedést ért el.

Az állóeszköz-beruházások értéke szintén alulmúlta a várakozásokat: 10,3 százalékkal nőtt éves összehasonlításban az év első hét hónapjában. Elemzők 11,3 százalékos emelkedést jeleztek előre a január-júniusi, 12,6 százalékos bővülés után. A beruházások több mint felét kitevő magánberuházások értéke 13,4 százalékkal nőtt január-júliusban a múlt év azonos időszakához képest.

A statisztikai hivatal felmérése alapján a munkanélküliségi ráta 5,1 százalékos volt júliusban, enyhén emelkedve a júniusi, 5,0 százalékról. Minthogy azonban a számítás alapját képező felmérés nem teljes körű, így ez az adat nem feltétlenül fest hű képet a valós helyzetről. A kínai kormányzat az idei évre azt tűzte ki célul, hogy 5,5 százalék körül tartja a munkanélküliségi rátát, miközben 11 millió új, városi munkahelyet teremt.

A statisztikai hivatal az adatok által egy időben közzétett közleményében rámutatott: a júliusi adatok hátterében a globális járványhelyzet alakulása miatti, kiszámíthatatlan külső környezet mellett a Kína területén ismét felbukkanó járványgócok, valamint a szélsőséges időjárás okozta természeti katasztrófák állnak. Aláhúzták: a gazdaság helyreállása még mindig instabil és egyenetlen.

https://www.instagram.com/p/CRmMdISolgy/

A tavalyi, 2,3 százalékos GDP bővülést követően Peking idénre 6 százalék feletti növekedést irányozott elő, a gazdaság egészséges fejlődését megcélozva. Elemzői várakozások szerint azonban a kínai GDP nyolc százalékot meghaladó mértékben is növekedhet 2021-ben. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint a kínai gazdaság 8,4 százalékos bővülést érhet el idén.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »