A delta variáns fogja vissza a tőzsdei optimizmust

A globálisan kedvező hangulatban emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék szerdán, ezzel együtt az óvatosság lehet a meghatározó a kereskedésben, mivel a befektetők attól tartanak, hogy a koronavírus erősen fertőző delta mutációjának gyors terjedése megtörheti a járványból talpra álló világgazdaság növekedésének lendületét.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 14 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 38 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 15 ponttal emelkedhet a nyitásban. Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató délelőtt teszi közzé az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok szolgáltatóipari és kompozit beszerzési menedzser indexeinek júliusi végleges adatait, az unió statisztikai hivatala pedig a kiskereskedelmi forgalom júniusi alakulását ismerteti.

A nagyvállalatok közül a Commerzbank, a Siemens Energy, a Hugo Boss és az Intesa Sanpaolo is szerdán hozza nyilvánosságra negyedéves beszámolóját.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben Tokió kivételével emelkedtek a vezető indexek szerdán. Az erős amerikai vállalati beszámolók erősítették a kockázatvállalási hajlandóságot, és jót tett a hangulatnak az is, hogy enyhültek a kínai technológiai nagyvállalatokra nehezedő hatósági nyomás miatti aggodalmak.

Tokióban 0,29 százalékos mínuszban, míg Sydney-ben 0,37 százalékos, Sanghajban 0,70 százalékos, Sencsenben 1,06 százalékos, Szöulban 1,30 százalékos, Hongkongban pedig 1,11 százalékos pluszban állt az irányadó tőzsdeindex közép-európai idő szerint reggel nyolc óra előtt néhány perccel. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,93 százalékos pluszban, 668,02 ponton állt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. Az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,07 százalékos mínuszban, 72,36 dolláron, a szeptemberi szállítású WTI pedig 0,33 százalékos veszteségben, 70,33 dolláron forgott nyolc óra körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,19 százalékkal, 1813,41 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,12 százalékkal, 1816,20 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

Kedden túlnyomórészt enyhe emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. London 0,34 százalékos, Párizs 0,72 százalékos, Madrid 0,16 százalékos, Milánó pedig 0,02 százalékos pluszban, míg Frankfurt 0,09 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,20 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,28 százalékkal kúszott feljebb. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,03 százalékkal emelkedett.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,80 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,82 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,55 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A határidős indexek enyhe csökkenést valószínűsítenek a szerdai nyitásra.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »