Várakozások alatti BMI-adat érkezett Kínából

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös, kis- és középvállalatokra összpontosító felmérésének hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index (BMI) a júniusi 51,3 pontról 50,3 pontra csúszott vissza júliusra. Elemzők enyhébb mérséklődésre számítottak, 51,0 pontot valószínűsítve.

A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. A júliusi adat az elmúlt 15 hónap leggyengébb növekedését tükrözte. A termelés bővülése a harmadik egymást követő hónapja gyengült, a részindex ráadásul az elmúlt 16 hónap legalacsonyabb szintjére ereszkedett.

Az új megrendelések állománya ugyan enyhe mértékben, de 14 hónap óta először esett vissza. A felmérésben részt vevő vállalatok egy része a magasabb termelői áraknak tulajdonította a kereslet mérséklődését. Az új exportmegrendelések állománya visszafogott mértékben bővült csupán a külföldi piacokat érintő járványhelyzet miatt.

A foglalkoztatottság alindexe a júniusi, minimális javulást követően nem változott jelentős mértékben a múlt hónapban, amikor a negyedik hónapja tartó bővülést jelezte. Júliusban tovább enyhült a vállalatokra nehezedő inflációs nyomás. A beszerzési árak 2020 novembere óta a legkisebb mértékben – bár továbbra is meredeken – emelkedtek.

A feldolgozóipari kis- és középvállalatok továbbra is derűlátással tekintenek a piac jövőjére, ám az üzleti várakozások részindexe az elmúlt 15 hónap legalacsonyabb szintjére csúszott vissza júliusban. A legtöbben továbbra is a globális járványhelyzet alakulását, emellett pedig az ellátási láncban tapasztalt akadozásokat jelölték meg főbb aggályaikként.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok tükrében úgy értékelte: bár a kínai gazdaság második negyedéves adatai megfeleltek a várakozásoknak, a Caixin/Markit júliusi felmérése alapján számított feldolgozóipari BMI, valamint egyéb, vonatkozó adatok ara utalnak, hogy a gazdasági helyreállás egyelőre nem stabil. A szakértő szerint a gazdaságra továbbra is hatalmas nyomás nehezedik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »