Tovább nőtt az aktív fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

A pénteken ismertetett adatok alapján egy hét alatt több mint 15 ezerrel csökkent a naponta újonnan azonosított koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában. Szakértők egyelőre óvatosan nyilatkoznak arról, hogy az ország túljutott-e a harmadik járványhullám tetőzésén.

A brit egészségügyi minisztérium péntek esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában országszerte 36 389 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív. Múlt pénteken ennél 15 481-gyel több, 51 870 új fertőződéses esetet azonosítottak egy nap alatt szűrővizsgálatokkal. Az egy héttel ezelőtti adat január 15. óta a legmagasabb napi fertőzési szám volt.

A naponta újonnan kiszűrt nagy-britanniai koronavírus-fertőződések száma immár negyedik napja folyamatosan csökken, a fertőzöttek száma azonban így is növekszik, az aktív esetek száma múlt hétvégén meghaladta a 900 ezret, mára pedig 1.073.992 aktív fertőzöttet regisztráltak.

Az aktív fertőzöttek számának alakulása az Egyesült Királyságban. Forrás: Worldometers

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb, pénteken ismertetett számításai szerint az R reprodukciós ráta Angliában jelenleg átlagosan 1,2 és 1,4 között van. E becslési sáv mindkét szélsőértéke változatlan az egy héttel ezelőttihez képest, és azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 12-14 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést. A SAGE számítási módszertana szerint azonban az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőzések száma Angliában minden egyes nap 4-6 százalék közötti ütemben emelkedik az előző 24 órához képest a múlt pénteken kimutatott 4-7 százalék közötti napi fertőzésszám-emelkedés helyett.

Paul Hunter, az East Anglia Egyetem mikrobiológia- és vírustan-professzora, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koronavírus-ügyi tanácsadója ugyanakkor a BBC-nek nyilatkozva pénteken kijelentette: egyelőre óvatosan kezelné ezeket az adatokat, és nem zárja ki, hogy a jövő hét végétől – vagyis két héttel az angliai korlátozások többségének feloldása után – még elindulhat felfelé a naponta kiszűrt fertőzések száma.

A brit egészségügyi minisztérium pénteki összesítése alapján ugyanakkor a koronavírus-fertőződésből kialakuló Covid-19 betegség okozta halálozások száma továbbra is messze elmarad az év eleji tetőzés idején mért adatoktól, mindenekelőtt a sokkal magasabb oltási aránynak köszönhetően. A pénteki kimutatás szerint az utóbbi egy napban 64-en haltak meg Covid-19-ben országszerte. A januári tetőzés csúcsán, január 20-án 1820 halálos áldozata volt 24 óra alatt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak.

Koronavírus miatti halálozások száma az Egyesült Királyságban. Forrás: Worldometers

A halálos áldozatok napi száma legutóbb február 10-én haladta meg az ezret, március 23. óta egyetlen napon sem érte el a százat, június eleje óta pedig jellemzően az egy- vagy kétszámjegyű tartományban mozog, és már volt olyan nap, amikor egyetlen halálesetről sem érkezett bejelentés.

A szaktárca péntek esti adatai szerint a felnőtt brit lakosság csaknem 88 százaléka – 46,5 millió ember – már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, közülük 36,8 milliónak – 69,5 százaléknak, vagyis a felnőttek jóval több mint kétharmadának – a második oltási adagot is beadták.

Forrás: MTI / Worldometers

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »