Újra 900 ezer fölé nőtt az aktív fertőzöttek száma Nagy-Britanniában

Az előírásoknak megfelelően elkülönítésbe vonult Boris Johnson brit miniszterelnök, miután Sajid Javid egészségügyi miniszter koronavírus-szűrési lelete pozitív lett. Johnson londoni hivatalának vasárnapi közlése szerint ugyanebből az okból Rishi Sunak pénzügyminiszter is karanténba vonult.

Johnson és Sunak az elmúlt napokban többször is hosszabb időt töltött Javid társaságában kormányzati értekezleteken. Sajid Javid szombaton jelentette be, hogy előző este “kissé bizonytalanul” érezte magát, ezért elvégzett egy koronavírus-gyorstesztet, amelynek eredménye pozitív lett. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni oltás mindkét adagját megkapta, és tünetei nagyon enyhék.

A Downing Street első vasárnapi közlése még arról szólt, hogy Johnson és Sunak nem vonul elkülönítésbe, ehelyett mindketten részt vesznek abban az egyelőre próbajellegű programban, amely azt hivatott kideríteni, hogy hasonló esetekben a kötelező karantént fel lehet-e váltani az érintettek sűrű, naponta elvégzett tesztelésével. A londoni miniszterelnöki hivatal e bejelentését azonnal hatalmas felzúdulás követte az ellenzék és több szakmai szervezet részéről, mivel a brit állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) kontaktkutató szolgáltatása a július 7-vel zárult héten már 520 ezer embernek küldött automatikus értesítést arról, hogy elkülönítésbe kell vonulnia, miután környezetükben valakinek a koronavírus-tesztje pozitív lett.

A Downing Street vasárnap kiadott első közleménye után – amely szerint Boris Johnson és Rishi Sunak nem vonul karanténba, hanem a próbajellegű tesztelési programban vesz részt – a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt állásfoglalást adott ki, amely szerint a miniszterelnöki hivatal azt az üzenetet küldte a társadalomnak, hogy éppen a kormányzati vezetőkre nem vonatkoznak az általuk mindenki más számára kötelezővé tett járványügyi szabályozások.

A Downing Street két és fél órával az első közlemény kiadása után közölte, hogy a kormányfő és a pénzügyminiszter mégis elkülönítésbe vonul, és egyikük sem vesz részt a karanténkötelezettség esetleges felváltására kidolgozott tesztelési próbaprogramban.

Túl sokan kerülnek karanténba, akadozik a gazdaság

Emiatt egyre nagyobb fennakadások keletkeznek a brit gazdaság legkülönbözőbb területein, sőt az értesítési rendszert alkalmazó NHS saját intézményeiben is, mivel alkalmazottak százezrei kénytelenek otthon maradni. A héten le kellett állítani vagy részben fel kellett függeszteni a 400 kilométeres londoni metróhálózat több vonalának működését, mivel a karanténra kötelezettek nagy száma miatt alig maradt munkára fogható metróvezető.

Az áruházak arra figyelmeztették a kormányt, hogy élelmiszerhiány fenyeget, miután a beszállító cégek és a fuvarozó vállalatok alkalmazottai szintén tömegesen kénytelenek elkülönítésbe vonulni a mobiltelefonos NHS-alkalmazás által küldött értesítések nyomán.

A miniszterelnöki hivatal szerint Boris Johnsont Chequersben, a brit kormányfők vidéki rezidenciáján érte az NHS-alkalmazás által küldött elkülönítési felszólítás, és Johnson itt tölti a karanténidőszakot, amely alatt minisztereivel távkapcsolat útján érintkezik.

Felemás járványhelyzet

Angliában hétfőtől feloldják a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt, még érvényben lévő utolsó korlátozások zömét, így a brit sajtó által “a szabadság napjaként” emlegetett első korlátozásmentes napot a brit kormány három vezető tagja is karanténban tölti.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorítások közel teljes eltörlését az eredetileg tervezett júniusi időpontról négy héttel későbbre, július 19-re tolta el a brit kormány, de időközben Nagy-Britanniában – a delta variáns következtében – újra erőteljes terjedésnek indult a fertőzés, az aktív esetek száma már 908 ezer felett jár, pedig május második felében már bőven 100 ezer alatt volt ez a mutató.

Az oltási kampány előrehaladottsága miatt ugyanakkor a halálozások száma nem követi a járványgörbe emelkedését, a súlyos esetek és a halálozások száma egyelőre alacsony maradt.

Forrás: MTI / Worldometers / Kitekintő

Friss hírek

Kína felhagy a zéró-Covid politikával

Kína szerdán bejelentette, hogy zéró-Covid politikájának két alappillére, a gyakori koronavírus-tesztek és a digitális egészségügyi kódok többé nem lesznek szükségesek a mindennapi élethez vagy az országon belüli utazáshoz. Ez jelentős enyhítés a korábbi szigorú korlátozásokhoz képest, amelyek ellen az elmúlt hetekben országszerte több mint egy tucat városban tiltakoztak.

Read More »