Elakadt az oltási kampány, lassan lejárnak a vakcinák Romániában

Románia valamivel több mint felét használta fel az Európai Unió közvetítésével eddig beszerzett 17,5 millió adag koronavírus elleni oltásnak, több mint 550 ezret az EU-n kívüli szomszédainak (elsősorban Moldovának) adományozott, 1,17 millió dózist pedig eladott Dániának – tudta meg az oltási kampányt koordináló országos bizottságtól (CNCAV) a Hotnews.ro hírportál.

A hétfőn közölt részletes adatsor szerint Románia eddig csaknem 17 millió 550 ezer adagot kapott meg az EU által jóváhagyott négyféle oltóanyagból, amiből 9 millió 220 ezret adtak be. Az egyes oltóanyag-típusokra lebontva a a Pfizer által gyártott vakcinából fogyott a legtöbb, de ennek esetében sem tudták felhasználni az összes megvásárolt dózist.

Alább a felhasznált mennyiségek és a felhasználás aránya:

  • Pfizer / BioNTech: 7 millió 275 ezer adag ; 63 százalékos felhasználás
  • Moderna: 723 ezer adag ; 45 százalékos felhasználás
  • AstraZeneca 846 ezer adag ; 25 százalékos felhasználás
  • Johnson & Johnson / Janssen: 376 ezer adag ; 38 százalékos felhasználás.

Mivel a vakcinák felhasználására az oltási kampány jelenlegi ütemével gyakorlatilag nincs esély, Románia több mint 400 ezer adag AstraZeneca vakcinát Moldovának, 100 ezret Ukrajnának, 50 ezret Szerbiának adományozott, egy múlt heti kormánydöntés értelmében pedig 100 ezer dózist a közeljövőben fog humanitárius segélyként Vietnamba küldeni.

A Hotnews azt is megtudta, hogy 47 ezer AstraZeneca vakcinának július végén, csaknem másfél millió adagnak pedig augusztus végén lejár a szavatossági ideje.

A 19,3 millió lakosú Romániában hétfő estig 4 millió 886 ezer ember (a beoltható, 12 év feletti lakosság 28,9 százaléka) kapott legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát, 4 millió 729 ezer ember (27,9 százalék) beoltottsága pedig teljes. Mivel az oltási kampány nem a vakcinahiány miatt akadt meg, a fentiek egyben azt is jelentik, hogy a romániai oltható lakosok közel háromnegyedét egyelőre nem sikerült meggyőzni az oltások fontosságáról.

A Hotnews felidézte: a román kormány eredeti célkitűzéseiben az szerepelt, hogy június elsejéig ötmillió, augusztus végéig pedig tízmillió lakost immunizáljanak Romániában, az oltási hajlandóság csökkenése miatt az újonnan beoltottak száma napi tízezer alá esett az utóbbi hónapban.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »