Bécs még nem adja fel a maszkviselést

Az Ausztriában július 22-étől életbe lépő országos enyhítésekkel ellentétben Bécsben továbbra is érvényben marad a maszkviselési kötelezettség – jelentette be Michael Ludwig, a főváros polgármestere kedden.

Csütörtöktől Ausztria-szerte – az élelmiszerboltok kivételével – nem lesz kötelező a maszkviselés a kereskedelmi egységekben. Mind a kancellár, mind az egészségügyi miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tartományok ennél szigorúbb rendelkezéseket is hozhatnak, ha a járványügyi helyzet úgy kívánja. Bécs polgármestere élt a lehetőséggel és bejelentette: a fővárosban nem enyhítenek a jelenleg érvényben lévő maszkviselési szabályokon.

Ennek értelmében az üzletekben – és nemcsak az élelmiszerboltokban, hanem például a cipő- és ruházati boltokban, elektronikai és barkácsüzletekben – továbbra is kötelező érvényű lesz a maszkviselés. Ezen túlmenően a polgármester a kulturális és sportlétesítményekre is kiterjeszti a maszkviselési kötelezettséget, amennyiben a rendezvény zárt térben történik.

Ludwig a delta variáns rohamos terjedésével indokolta a döntést. Hangsúlyozta, a meglévő járványvédelmi intézkedések életben tartásával a fővárosi lakosság védelmében jár el, és a rá háruló felelősség tudatában igyekszik megelőzni a járványügyi mutatók további emelkedését, és ezáltal a kórházak túlterheltségét. Hozzátette, mind az eddigi ingyenes – a gyógyszertárakban és az úgynevezett tesztutcákban történő – tesztelési lehetőség, mind az oltási kampány különböző oltási akciók általi kiszélesítése folytatódik, és továbbra is a fővárosiak rendelkezésére áll.

A valamivel több mint kilencmillió lakossal rendelkező Ausztriában eddig 5 098 929 ember kapta meg a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 4 085 306-an.

Az aktív fertőzöttek száma ugyan alacsony, mindössze 3754 fő, de ebből az elmúlt 24 órában 316 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, ami a vírus újra gyorsuló terjedésére utal, július eleje óta az aktív esetek száma megduplázódott.

Aktív koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában. Forrás: Worldometers

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő / Worldometers

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »