Megegyeztek az olajhatalmak, növelik a kitermelést

Az OPEC+ csoport két hét csúszással ugyan, de megegyezett a termelési szintek növeléséről. A csoport részét képező olajhatalmak augusztustól kezdve napi 400 ezer hordóval növelik kitermelésüket.

A vasárnapi megegyezéssel véget ért a főként Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek között kialakult kvótavita, ami miatt eredmény nélkül le kellett fújni a július 5-i ülést. A havi lépésekben történő, napi 400 ezres termelésnövelés elfogadása után úgy tűnik, megnyugodtak a kedélyek, a kiadott közlemény szerint ugyanis legközelebb decemberben értékelik majd az olajpiac fejleményeit és az OPEC + országok valós teljesítéseit – ekkor már napi 2 millió hordóval több olaj kerül majd a piacra, mint jelenleg.

A mai bejelentés a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency) figyelmeztetése után érkezett, a szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a termelők megegyezése és a termelési szintek növelése nélkül az emelkedő olajár a magasabb üzemanyagárakon keresztül további inflációt gerjesztene és hátráltatná a világgazdaság koronavírus-járványból történő felépülését.

Az olaj piacán ugyanakkor az elmúlt napokban már inkább csökkentek az árfolyamok, a WTI típusú olaj például a hét eleji, 75-76 dollár közötti szintekről péntek estére 71 dollár közelébe süllyedt.

Forrás: CNN / Kitekintő

 

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »

Még jobban megszűrik a turistákat a horvátok

Hétfőtől a magas fertőzöttségi arányt regisztráló, nem európai uniós országokból, például Nagy-Britanniából és Oroszországból érkezőknek a határátlépésnél az oltási igazolás mellett negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk. Az emelkedő esetszámok miatt négy dalmát megyében szigorítanak a gyülekezési feltételeken is, a részleteket pénteken ismertetik.

Read More »