A delta variáns ellenére meredeken csökken a fertőzöttek száma Németországban

Nagyjából minden második esetben a fokozottan veszélyes delta variáns okoz fertőzést új típusú koronavírussal Németországban – jelentették kedden német hírportálok a Robert Koch országos közegészségügyi intézetre (RKI) hivatkozva.

Lothar Wieler, az RKI vezetője a szövetségi egészségügyi miniszter és a tartományi szakminisztériumok vezetőinek nem nyilvános online értekezletén elmondta, hogy az intézet legutóbbi vizsgálatai szerint a fertőződések legalább 35 százalékát a delta variáns okozza. Azonban az adatsor nem teljesen naprakész, így inkább 50 százalék körülire lehet becsülni a B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott, korábban indiainak nevezett vírusváltozat arányát – fejtette ki a szakember.

Az RKI rendszeresen elemzi a pozitív SARS-CoV-2 teszt leleteket. Nagyjából minden tizedik ilyen leletet dolgozzák fel. Azt vizsgálják, hogy a vírus mely változata jutott be a fertőzött szervezetébe. Az eredményeket hetente közlik, legközelebb szerdán. Az adatok rendre a kettővel korábbi hétre vonatkoznak.

A legutóbbi adatsor a 23. hétről – a június 7-13. közötti időszakról – szól. Akkor 15 százalék volt a delta variáns aránya. Az év 22. hetében 8 százalék, a 21. héten 4 százalék volt ez az arány. Az RKI vezetője a legutóbbi, pénteken tartott tájékoztatóján hangsúlyozta: biztos, hogy a delta variáns “átveszi az uralmat” Németországban, és csak az a kérdés, hogy mikor.

Kiemelte, hogy a delta szétterjedése megnehezíti a járvány elleni védekezést, és azzal jár, hogy az oltási kampány haladása ellenére még hónapokig fenn kell tartani az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket, így a maszkviselést és a társas távolságtartást. Az oltási kampány egyelőre gyorsul Németországban, ezt mutatja a többi között, hogy a június eleji 700 ezerről 785 ezerre emelkedett a naponta beadott oltások átlagos száma.

Hétfőig 44 886 784 ember – a lakosság 54 százaléka – kapott legalább egy adag védőoltást a vírus okozta betegség (Covid-19) ellen.  Teljes oltással 29 803 258 ember – a lakosság 35,8 százaléka – rendelkezik.

A vírus Alfa nevű, korábban britnek is nevezett, B.1.1.7-es jelzésű változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik járványhullám május óta gyengül. A kórokozó terjedésének lassítását szolgáló korlátozások többségét visszavonták. Az RKI keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 404 fertőződést szűrtek ki tesztekkel – ez 12 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 455-nél. Az aktív fertőzöttek száma már 21 ezer alá csökkent a tavaly december végén regisztrált 400 ezres csúcsról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »