Nem tolják tovább a teljes nyitást a britek

A brit kormány a legfrissebb adatok alapján nem lát okot a koronavírus-járvány megfékezését célzó, még érvényben lévő utolsó korlátozások feloldásának további halasztására a július 19-re kitűzött határnapon túl – közölte hétfőn Sajid Javid brit egészségügyi miniszter.

Javid hangsúlyozta, hogy a jelenleg használt oltóanyagok ugyanolyan hatékonysággal akadályozzák meg a delta vírusvariáns okozta súlyos megbetegedések kialakulását, mint a korábbi variánsok esetében. A kormány februárban kidolgozott, négy időpontból álló részletes nyitási menetrendje eredetileg múlt hétfőre irányozta elő a jogi korlátozások teljes feloldását, de Boris Johnson miniszterelnök egy héttel korábban bejelentette, hogy a fokozottan fertőzőképes delta koronavírus-variáns terjedése miatt a kormány július 19-re halasztotta az utolsó, negyedik nyitási lépést.

Sajid Javid a londoni alsóházban tartott hétfő esti tájékoztatóján közölte: változatlanul július 19. a teljes nyitás céldátuma, a kormány nem tartja indokoltnak a még további halogatást. Javid hangsúlyozta: kétségtelenül emelkedik az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzéses esetek száma az országban, de a Covid-19 betegség okozta halálozásoké továbbra is alacsony. A szaktárca hétfő esti összesítése szerint az utóbbi 24 órában országszerte három halálos áldozata volt a betegségnek.

A nagy-britanniai járvány januári tetőzése idején előfordult, hogy naponta 1800-nál többen haltak meg Covid-19 betegségben, és voltak olyan időszakok, amikor megközelítette a 70 ezret a naponta azonosított új koronavírus-fertőződések száma. Az egészségügyi minisztérium hétfői adatai szerint az elmúlt egy napban 22 ezer újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttről érkezett jelentés.

Ez azonban minden bizonnyal számottevően magasabb a tényleges napi fertőződési adatnál, a tárca ugyanis már előre bejelentette, hogy a hétvégén egy számítástechnikai fennakadás miatt nagyon sok angliai fertőzéses eset nem került be a statisztikába, és ezeket a hétfői adatok tartalmazzák.

Az alsóházi képviselőknek tartott hétfő esti tájékoztatásában az egészségügyi miniszter kijelentette: azért sem érdemes a július 19-i határnapon túl halogatni a még érvényben lévő korlátozások feloldását, mivel nem lehet olyan időpontot kijelölni, amelynek Covid-kockázata zéró lenne.

“Tudjuk, hogy (a koronavírust) nem lehet csak úgy egyszerűen kiirtani, meg kell tanulnunk együtt élni vele” – fogalmazott parlamenti felszólalásában Sajid Javid. Hozzátette: a szabadságjogok korlátozásának véget kell vetni, mivel “tartozunk ennyivel a brit népnek, amely oly sok áldozatot hozott szabadságjogainak lehető leggyorsabb helyreállításáért”.

Mindent egybevetve, és különös tekintettel arra, hogy a járványügyi mutatók jó irányban haladnak, továbbra is július 19. a kormány által az utolsó jogi korlátozások feloldására kijelölt határnap – hangsúlyozta az egészségügyi miniszter. Javid kiemelte: július 19-re a kormány céljainak megfelelően a brit felnőtt lakosság kétharmada a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapja.

A miniszter elmondta: az angliai közegészségügyi szolgálat legfrissebb modellszámításai szerint az oltási kampány eddig több mint 27 ezer ember életét mentette meg, és a vakcinák több mint hétmillió esetben akadályozták meg a Covid-19 betegség kialakulását. Javid hozzátette: a vizsgálatok egyértelművé tették azt is, hogy két oltási dózis ugyanolyan hatékonysággal akadályozza meg a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedéseket a delta koronavírus-variáns okozta fertőzések esetében, mint az először azonosított alfa változat által megfertőzöttek körében.

Forrás: MTI

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »