Mától él az uniós covid-igazolvány, cserélni kell a magyar védettségi igazolást

Július 1-jétől már az uniós oltási igazolás is elérhető az EU-n belüli utazásokhoz – közölték a koronavirus.gov.hu oldalon. Az angol-magyar kétnyelvű uniós Covid-igazolás digitálisan és papíralapon is elérhető – tartalmazza a közlemény.

Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasolják, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portálra belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást – teszik hozzá. Az uniós Covid-igazolás az egész unióban egységes vizuális megjelenésű, kétnyelvű, digitális és papírformátumban is ingyenesen elérhető, QR-kóddal van ellátva.

Az igazolás nem minősül úti okmánynak, nem állítják ki hivatalból, és nem is küldik meg automatikusan. Az igazolást az uniós tagállamok nemzeti hatáskörben adják ki, de érvényessége az összes uniós tagországra kiterjed. A bevezetésével egy időben Magyarország a többi tagállamhoz hasonlóan szabad beutazást biztosít az uniós COVID-igazolással érkező külföldieknek – fűzik hozzá.

Arra biztatnak mindenkit, hogy elektronikusan töltse le az igazolást az immár májustól elérhető mobilapplikáción keresztül. A mobilalkalmazás neve: EESZT Lakossági (Apple/App Store), vagy EESZT alkalmazás (Google Play áruház). Az applikáció ügyfélkapus bejelentkezési adatokkal használható.

A mobil applikációk EU kompatibilis változatainak elérhetőségét az eeszt.gov.hu portálon teszik közzé. A jelenleg használt magyar jogszabályoknak megfelelő verziót le kell cserélni az új, EU-s jogszabályoknak megfelelő verzióra, ha azok megjelennek az alkalmazásáruházakban – ismertetik.

Szintén egyszerű módszer – írják -, ha az utazó az igazolást saját maga kinyomtatja otthon. Az igazolást TAJ azonosítóval rendelkezők az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) Lakossági Portálján (https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal) keresztül ügyfélkapus hozzáférésükkel bejelentkezve is letölthetik és kinyomtathatják. Emellett az igazolást papíralapon a kormányablakokban, valamint a háziorvosoknál lehet díjmentesen igényelni – teszik hozzá.

Felhívják a figyelmet, hogy a kormányablakokban akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet ügyet intézni és az igazolvány kiállítása a kérelem után azonnal megtörténik. A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélkül is érvényesek, mert a hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja.

COVID-19 uniós utazási igazolvány tervezett megjelenése. Forrás: EP

Az utazóknak azt javasolják, hogy az igazolás ellenére az utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak a célország által megszabott aktuális beutazási feltételekről, a tagállamok ugyanis saját hatáskörben speciális beutazási szabályokat határozhatnak meg, és nemzeti hatáskörben döntik el azt is, hogy mely vakcinát fogadják el. A célországban érvényben lévő esetleges speciális beutazási szabályokról a www.konzuliszolgalat.kormany.hu honlapon található meg minden információ.

Ki kaphat uniós covid-igazolványt?

  1. Az EU Covid-igazolásra az jogosult, aki megkapta az oltást, vagyis legalább egy alkalommal beoltották, és az első oltástól számított egy év még nem telt el. Ugyan minden beoltott személy kaphat oltási bizonyítványt, függetlenül attól, hogy melyik koronavírus-oltást kapta, de a tagállamok határozzák meg, hogy mely vakcinákat fogadják el. Az EU Covid-igazoláson (mind az alkalmazásban, mind a letölthető, kinyomtatható változatban) az oltóanyag hivatalos neve és a gyártója is szerepel, amely nem azonos a hétköznapi életben használt vakcina megnevezésekkel. Ugyancsak saját hatáskörben határozzák meg a tagállamok, hogy a védetté minősítéshez hány oltás szükséges és az oltás után hány napnak kell eltelnie és az oltottság alapján meddig igazolják a védettséget – olvasható a közleményben.
  2. Szintén jogosult az igazolásra (gyógyultsági igazolvány) az a személy, aki igazoltan átesett a fertőzésen. Az EU által megszabott feltételek szerint ez azt jelenti, hogy az utolsó pozitív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló PCR-teszt vagy az uniós rendelet szerint elfogadható pozitív antigén gyorsteszt elvégzésétől számított 15 nap már eltelt és 180 nap még nem. Az ilyen típusú igazolvány maximális érvényessége 180 nap, de a tagállamok ennél rövidebb időpontot is megállapíthatnak.
  3. Az uniós digitális Covid-igazolvány fentieken túl megkapott oltás nélkül, negatív teszteredmény alapján is kiállítható, ami az alkalmazandó népegészségügyi korlátozások értelmében több országban eleve követelmény a belépéshez. Oltás nélkül azonban jelenleg országonként változó a szabályozás, több ország saját „zöld listát” használ, így a mérsékelten fertőzöttnek nyilvánított országokból uniós igazolvány és vírusteszt nélkül is lehetővé tették a beutazást a turisztikai szektor életben tartása érdekében.

A gyógyultsági igazolványok kiállítása a Magyarországon kiállításra került védettségi igazolványoktól eltér, így nem minden esetben elég az átesettség ténye az uniós gyógyultsági igazolványoknál, ezt pozitív PCR teszttel kell igazolni. Felhívják a figyelmet, hogy azok esetében, akik negatív koronavírus teszttel rendelkeznek, a fogadó országok saját maguk határozhatják meg, hogy milyen érvényességű tesztre van szükség az adott országba történő belépéshez, ez lehet 24, 48, 72 órás, vagy ettől eltérő is. A Magyarországra történő belépéshez 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt szükséges – írják.

Az ügyintézések, illetve az EESZT Ágazati Portál használata során felmerülő kérdések esetén az EESZT Kontakt Center kollégái a [email protected] e-mail címen és a +36 (1) 920-1050 telefonszámon nyújtanak segítséget – tartalmazza a közlemény.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »