Döntött az alkotmánybíróság, megint túlélte az Obamacare

Elutasította csütörtökön az amerikai legfelsőbb bíróság az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény elleni, a republikánusok által beterjesztett kifogásokat, állást foglalva amellett, hogy a republikánus vezetésű államoknak nincs jogalapjuk a kereset benyújtására.

A kifogásokat Texas és 17 másik republikánus vezetésű állam nyújtotta be 2018-ban, majd később a Donald Trump volt amerikai elnök vezette adminisztráció is csatlakozott hozzájuk. Céljuk az volt, hogy a legfelsőbb bíróság nyilvánítsa alkotmányellenesnek és érvénytelenítse a volt demokrata elnök, Barack Obama által bevezetett egészségügyi reformot.

Indoklásuk szerint, miután a republikánus többségű kongresszus 2017-ben eltörölte a törvény azon rendelkezését, amely szerint büntetést kell fizetnie annak, aki nem köt egészségbiztosítást, az Obamacare alkotmányellenessé vált. Érvelésük szerint ugyanis ez a részletszabály nem választható külön a törvény egészétől.

Az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság 7-2 arányban utasította el a kifogásokat. A liberális alkotmánybíró, Stephen Breyer által jegyzett döntés szerint megállapították, hogy a republikánus vezetésű államoknak nincs jogalapjuk a kereset benyújtására. Ezt követően nem vizsgálták az ügyben felvetett „tágabb jogi kérdéseket”, azaz azt, hogy alkotmányellenes-e a törvény.

Két konzervatív alkotmánybíró, Samuel Alito és Neil Gorsuch nem értettek egyet a döntéssel. 2012 és 2015 után ez volt a harmadik alkalom, hogy a legfelsőbb bíróság „megvédte” a megfizethető ellátást biztosító törvényt.

Az Obamacare – amely 2010-ben lépett hatályba – többek között

  • megtiltotta a biztosítóknak, hogy megtagadják a biztosítás megkötését egy már fennálló egészségügyi probléma miatt
  • lehetővé tette, hogy a fiatalok 26 éves korukig használhassák a szüleik biztosítását
  • valamint állami támogatással segítette a leginkább rászorulók biztosítását, amelynek köszönhetően alacsony keresetűek milliói juthattak biztosításhoz.

Joe Biden amerikai elnök kormányzata már februárban felszólította a legfelsőbb bíróságot, hogy ne nyilvánítsa alkotmányellenesnek a törvényt. Az elnök és más demokraták hevesen bírálták a törvény megszüntetésére irányuló republikánus erőfeszítéseket.

Véleményük szerint körülbelül 20 millió amerikai veszíthetné el az egészségbiztosítását, ha hatályon kívül helyeznék az Obamacare-t, amely súlyos következményekkel járna a koronavírus-járvánnyal folytatott küzdelem során.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »