Még mindig a Fed döntéseit emésztik a piacok

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.

Az IG Market elemzői a határidős jegyzések alapján arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 8 ponttal, a frankfurti DAX-30 index pedig 4 ponttal csökkenhet, míg a párizsi CAC-40 index 9 ponttal kúszhat feljebb a nyitásban.

Csütörtökön vegyesen zárt Nyugat-Európa és New York, miután a Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága jelentősen feljebb húzta idei gazdasági növekedési és inflációs előrejelzését, és jelezte, hogy 2023-ban már kamatemelésre készül.

A londoni FTSE-100 mutató 0,44 százalékos, a madridi IBEX 0,07 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,21 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-index 0,11 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,21 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést tegnap. A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,12 százalékkal, 459,326 pontra csökkent, amivel kilenc napig tartó emelkedő trend szakadt meg. A másik nagy páneurópai index, az FTSE Eurofirst 300 index 0,05 százalékkal csökkent, míg az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,15 százalékkal emelkedett.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,62 százalékos, az S&P 500-as mutató pedig 0,04 százalékos mínuszban, míg a Nasdaq technológiai index 0,87 százalékos pluszban zárt. Az amerikai határidős indexek enyhe emelkedést valószínűsítenek a pénteki nyitásra.

Michael Hewson, a CMC Markets brit brókercég vezető elemzője szerint némileg túlzott volt a piaci reagálás a Fed döntéseire, mivel a nyíltpiaci bizottság ugyan az eddig gondoltnál egy évvel korábban, 2023-ben kezdené el a kamatemelést, viszont nem változtatott masszív eszközvásárlási programjának feltételein, így továbbra is havi 120 milliárd dollár értékben vásárol kincstárjegyeket és jelzálog-fedezetű értékpapírokat. Hewson arra számít, hogy a keretösszeget az év végén kezdi majd el csökkenteni a Fed.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhén csökken, de továbbra is a 70 dolláros szint fölött, a több éves csúcsok közelében mozog. Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,82 százalékos mínuszban, 72,48 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 0,63 százalékos veszteségben, 70,59 dolláron forgott péntek reggel nyolc óra körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,63 százalékkal, 1784,68 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,53 százalékkal, 1784,20 dollárra kúszott fel a New York-i árupiacon.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »

Még jobban megszűrik a turistákat a horvátok

Hétfőtől a magas fertőzöttségi arányt regisztráló, nem európai uniós országokból, például Nagy-Britanniából és Oroszországból érkezőknek a határátlépésnél az oltási igazolás mellett negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk. Az emelkedő esetszámok miatt négy dalmát megyében szigorítanak a gyülekezési feltételeken is, a részleteket pénteken ismertetik.

Read More »