Érdeklődés hiányában megakadt az oltási kampány az USA-ban

A közegészségügyi rendszer következetes, hosszú távú finanszírozása nélkül az Egyesült Államok nem áll készen egy esetleges újabb járványra – mondta pénteken a The Hill című amerikai hírportálnak adott nyilatkozatában Anne Schuchat, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatóhelyettese.

Az egészségügyi szakember szerint az ország a koronavírus-járványra sem volt felkészülve, mégpedig a közegészségügyi infrastruktúra évek óta tartó rossz finanszírozása miatt. Schuchat szerint a Covid-19 elleni küzdelem során a sürgősségi finanszírozás segített az egészségügyön.

A legfontosabb tanulság az, hogy a közegészségügyet kell több pénzzel finanszírozni, ahelyett hogy csak a vészhelyzetekre reagálnánk – fogalmazott az igazgatóhelyettes.

Schuchat a járvány másik “kemény tanulságának” nevezte, hogy az Egyesült Államok stratégiai készlete sem volt megfelelő ahhoz, hogy ki tudják elégíteni a védőeszközök és lélegeztetőgépek iránti megnövekedett igényeket. A szakember szerint a hiány továbbra is aggodalomra ad okot, de a kongresszus már foglalkozik a kérdéssel.

Lassul az oltási kampány

A CDC igazgatóhelyettese szerint az Egyesült Államok jelenleg “jól áll”, mivel a Covid-19 fertőzések, a járványhoz köthető halálozások és kórházi kezelések száma csökken. Schuchat azonban arra kérte az embereket, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen, mivel számos potenciálisan veszélyes variáns terjed az országban.

“Minél többen vagyunk beoltva, annál kevésbé valószínű, hogy a variánsok nyernek. Szerte a világon nagyon sok helyen nyernek a mutációk. Ezek az ijesztő változatok az Egyesült Államokban is itt vannak, csak alacsonyabb számban”, mert az oltások hatékonyak ellenük – mondta a szakember.

Joe Biden amerikai elnök május elején jelentette be legújabb, a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos célját, amely szerint július 4-éig 160 millió felnőtt amerikai a koronavírus elleni védettséghez szükséges minden oltását megkapja. Biden akkor azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok nemzeti ünnepéig, a július 4-ei függetlenség napjáig a felnőtt lakosság 70 százalékának legalább egy adag vakcinát beadnak.

Szakértők szerint fennáll a veszélye, hogy az ország nem tudja teljesíteni az elnök által kitűzött célt, mivel az oltások iránti érdeklődés jelentősen visszaesett.

Az egészségügyi tisztviselők jelenleg azért dolgoznak, hogy elérjék azokat az embereket, akik nem jutottak hozzá az oltáshoz és azokat, akik eddig nem voltak hajlandók beoltani magukat. Schuchat szerint aggodalomra ad okot a csökkenő kereslet, bár – mint hozzátette – a CDC számított a visszaesésre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek