Javította növekedési előrejelzését a spanyol jegybank

A spanyol központi bank (Banco de Espana) a korábban jelzett 6 százalékról 6,2 százalékra javította a dél-európai ország idei várható gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését hétfőn közzétett jelentésében.

A jegybank szerint a javuló járványügyi helyzet, az oltási kampány előrehaladása és a korlátozó intézkedések csökkenése, valamint az Európai Unió helyreállítási alapjából származó, hamarosan megérkező források mind hozzájárulnak az eddig vártnál kedvezőbb eredményhez.

A Banco de Espana legutóbbi, márciusi előrejelzésében még úgy számolt, hogy a spanyol gazdaság 2023 közepére érheti el újból a koronavírus járvány előtti szintet, most azonban már 2022 végére teszi a gazdaság helyreállásának idejét. A jövő évre 5,8 százalékos teljesítmény-növekedést prognosztizál.

https://www.instagram.com/p/CPp-_47n-NK/

A spanyol kormány valamivel optimistább, várakozása szerint a bruttó hazai termék (GDP) ebben az évben 6,5 százalékkal, egy év múlva pedig 7 százalékkal emelkedhet. Az Európai Bizottság 5,9 százalékos és 6,8 százalékos bővüléssel számol, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig 6,4 és 4,7 százalékos előrejelzést közölt 2021-re és 2022-re.

A spanyol központi bank jelentésében kitért arra is, hogy a tavaly megugrott munkanélküliség 2023-ra mérséklődhet a járvány előtti szintre, várhatóan 13,7 százalékra. A múlt évi 16,1 százalék után idén 15,6 százalék, jövőre 14,7 százalék lehet a munkanélküliségi ráta Spanyolországban.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »