Növelte GDP-várakozásait az Európai Központi Bank

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton. Jelezte egyúttal, hogy folytatja az eszközvásárláson alapuló gazdaságélénkítő monetáris politikáját.

 

A kormányzótanács az EKB honlapján publikált közleményben a piaci várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintjét.

A kormányzótanács leszögezte, hogy az irányadó kamatokat a korábban követett gyakorlatot folytatva mindaddig a jelenlegi szinten szándékozik tartani, amíg az inflációs kilátások határozottan meg nem közelítik a 2 százalék közeli célt és amíg ez a közeledés nem jelenik meg konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.

https://www.instagram.com/p/CPknCUhsL7E/

A kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón Christine Lagarde, az EKB elnöke elmondta, hogy a amennyiben a kedvező finanszírozási kondíciók fenntarthatóak, akkor az eszközvásárlások (PEPP) keretösszegét nem feltétlenül fogják teljes mértékben kihasználni, ugyanakkor igény esetén maga a keretösszeg is módosítható.

Az EKB emellett javította az eurózónára vonatkozó GDP előrejelzéseit is, amelyek 2021-re immár 4.6%-os növekedéssel számolnak (előző adat: +4,0%, a 2022-re szóló várakozást a korábbi +4,1%-ról +4.7%-ra emelték, 2023-ra pedig a korábbi becsléshez hasonlóan 2,1%-os GDP-növekedésre számítanak.

Forrás: MTI / XTB

Friss hírek

Nagy Márton szerint nem lesz új bankadó

A bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható lenne az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése. Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek, emiatt a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében.

Read More »

Szeptemberben is gyenge a német üzleti környezet

Az ifo konjunktúraindex szeptemberben a várt 85,2 pontnál jobb lett ugyan, 85,7 pont, de így is elmaradt az előző havi 85,8 ponttól. A csökkenés elsősorban az aktuális üzleti környezet romló megítélésének tulajdonítható, miközben a kilátások megítélése kevésbé bizonyult borúlátónak, mint az előző hónapban.

Read More »