Nemzetközi visszhangja lett a Krímet is ábrázoló ukrán focimeznek

Az amerikai után a brit és a kanadai nagykövetség munkatársai is magukra vették pénteken szolidaritásuk kifejezéseképpen az ukrán labdarúgó-válogatott új mezét, miután Oroszország követelte, hogy távolítsák el róla az általa önkényesen 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet is magába foglaló Ukrajna-térképet és a “dicsőséget Ukrajnának, dicsőséget a hősöknek!” jelmondatot.

Elsőként, még csütörtökön az amerikai nagykövetség munkatársai öltötték magukra a mezt – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál. Christina Queen nagykövet a hírportálnak kijelentette, hogy nekik nagyon tetszik az új forma, továbbá így kívánták kifejezni Ukrajna melletti támogatásukat. Az amerikai diplomaták példáját pénteken a britek és a kanadaiak követték.

“Nem tudtuk megállni, hogy ne próbáljuk fel az ukrán labdarúgó-válogatott új mezét, amelyen rajta van az ország térképe nemzetközileg elismert határaival, benne a Krím-félszigettel” – írta a brit nagykövetség Facebook-oldalán a mezt viselő diplomatákról közzétett fotót kommentálva.

Jogi vita lett az ügyből

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) csütörtökön részben jóváhagyta az orosz kérést. Határozata szerint nem kell eltávolítani a pénteken kezdődő és részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra tervezett mezen az Ukrajna határait ábrázoló rajzot, amelyen a Krím félsziget is az országhoz tartozik. Ezt azzal indokolta a szervezet, hogy az megfelel az ENSZ által elismert országhatároknak.

  • Előzmény:

Az új ukrán focimez miatt sértődtek meg az oroszok

A Krím-félsziget annexálását nemzetközileg sosem ismerték el, ennek ellenére Oroszország sajátjának tekinti a területet. Dmitry Svishchev parlamenti megbízott úgy nyilatkozott az orosz RIA hírügynökségnek, hogy a mez designja politikai provokáció, mert az orosz terület Ukrajna térképén való szerepeltetése “illegális”.

Tovább a teljes cikkhez

Az UEFA ugyanakkor a mezen látható két szlogen egyikét kifogásolta. A szerelés hátulján lévő “dicsőséget Ukrajnának” szöveggel nincs gondja, ugyanakkor a mez belső részébe nyomtatott, “dicsőséget a hősöknek” szöveget problémásnak ítélte.

“A két szlogen sajátos kombinációja egyértelműen politikai természetű, történelmi és katonai jelentőségű” – olvasható az UEFA állásfoglalásában.

Az ügy Ukrajnában komoly politikai és társadalmi visszhangot váltott ki, Volodimir Zelenszkij elnök és legfőbb ellenzéki riválisa, Petro Porosenko volt államfő pártja, az Európai Szolidaritás védelmébe vette az új mezt, ugyanígy tettek sokan a közösségi portálokon.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint Andrij Pavelko, az ukrán labdarúgó-szövetség elnöke csütörtökön Rómába utazott, hogy meggyőzze az UEFÁ-t a kifogásolt szlogen jóváhagyásáról. Olekszandr Hlivinszkij, az ukrán válogatott sajtóattaséja pénteken megerősítette, hogy a tárgyalások még tartanak.

Forrás: MTI / Kitekintő / Guardian

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »