Biztatóan alakul a magyarországi járványhelyzet

Bár a járvány még nem tűnt el teljesen, tegnap újabb 269 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, de a kórházban ápolt betegek száma meredeken csökken és lélegeztetőgépre is már csak 78-an szorulnak. Az aktív esetszám viszont még mindig 65 ezer közelében jár.

A kormányzati portál szerint 805 571-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 818-ra, a gyógyultaké 711 105-re emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 64 648. Kórházban 702 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 78-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig 5 238 903 embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 814 194-en már a második adag vakcinát is megkapták.

Napi új koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Magyarországon. Forrás: Worldometers

Kiemelték, hogy az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, az 5 millió beoltott elérésével életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. Ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, „hiszen a vírus még itt van” – figyelmeztettek. Továbbra is minden olyan helyen kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben is – írták.

A kulturális rendezvényeket, a sportrendezvényeket és a szabadban tartott nagyobb (500-nál több résztvevős) rendezvényeket csak a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak látogathatják. A szabadban tartott kisebb rendezvényeken (500-nál kevesebb résztvevő) bárki jelen lehet. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés-táncos rendezvények, amelyeken életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek vehetnek részt.

Felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás beadatása ezért is fontos. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényesen regisztráltak pedig interneten is foglalhatnak időpontot oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az online időpontfoglalóban jelenleg Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik, valamint bizonyos oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás érhető el – közölték.

Az érvényes regisztrációval rendelkező még be nem oltott 16-18 évesek is automatikusan tudnak foglalni Pfizer-oltást – tették hozzá.
A magyar lakosság 54 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 39 százalékos átlaggal, így Magyarország továbbra is második az uniós „oltási ranglistán”. Mobiltelefonra ingyenesen letölthető a védőoltást igazoló alkalmazás, amely alkalmas a védettségi igazolvány kiváltására. Az oltási program aktuális állásról az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján számolnak be.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI  / Worldometers

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »