Milliárdnyi műanyagdarab lepte el Srí Lanka partjait

Srí Lanka történelmének egyik legnagyobb környezeti válságát éli, egy hajótűz következtében milliárdnyi műanyagdarabka lepte el a tengerpartokat.

Az MV X-Press Pearl  nevű konténerhajón kialakult tüzet a hétvégén ugyan sikerült eloltani, de a rakomány jó része azóta a tengerpartokon kötött ki, a nyugati partvidék mérföldeken át most a videón látható módon néz ki.

https://www.instagram.com/p/CPl6sX4HGSY/

A dél-ázsiai ország katonasága több mint egy hét után tudta megfékezni a tüzet a hajón, ezalatt az idő alatt pedig a műanyag rakomány fekete füsttel égett, beszennyezve a vizeket és a partokat. A kormányzat 80 kilométeres körzetben megtiltotta a halászatot, ami eleve érezhető csapás az ország gazdaságának (az éves GDP kb. 2%-át adja a halászat), de a partokon felgyülemlett műanyaghegyek eltakarítása sem lesz egyszerű feladat, tekintve, hogy a katasztrófától még 120 km-re délre is eljutottak az apró műanyagdarabok.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ukrajna 9 hónap alatt megszabadul a műanyag zacskóktól

Húsz cég felel az eldobható műanyagtermékek okozta szennyezés 55%-áért

Forrás: Washington Post / Instagram

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »