Szélesebb körben igénybe vehető Erasmus+ programot hagyott jóvá az EP

● Az új program költségvetése csaknem kétszerese az előzőnek
● Mostantól a felnőttképzés is része a programnak
● Nyitottabb és egyszerűbb lesz a részvétel, kevesebb a környezeti teher

A program már eddig is jelentős szerepet játszott az európai identitás formálásában. Ezúttal közel kétszer akkora költségvetésből gazdálkodik, mint az előző hétéves időszakban: a különböző forrásokból származó finanszírozási keret összesen több mint 28 milliárd euró lesz, szemben a korábbi 14,7 milliárd euróval. A képviselőknek a Tanáccsal folytatott tárgyalások végső szakaszában sikerült 1,7 milliárd euróval megtoldaniuk a program keretét.

Még több lehetőség a részvételre

Az új Erasmus+-t az eddiginél sokkal többen vehetik igénybe. A Bizottságnak és a tagállamoknak ki kell dolgozniuk annak módját, hogy azok is elutazhassanak tanulni, akiknek erre eddig kevesebb lehetőségük volt, például a fogyatékossággal, a szegénységben és a távol eső helyeken élők, valamint a bevándorlói hátterű és más hátrányos helyzetű társadalmi csoportok tagjai.

Akik nem tudják fedezni a programban való részvétel indulóköltségeit (például a vonatjegyet vagy a szállást), kiegészítő támogatásban részesülhetnek, illetve adott esetben előleget kaphatnak. Nem lehet pályázatot elutasítani arra hivatkozva, hogy túl magas költségekkel jár, ha az extra költségek a program inkluzív jellegét szolgáló intézkedésekkel összefüggésben merülnek fel.

Külföldi tanulás felnőtteknek

A megújult Erasmus+ program keretében mostantól a felnőttoktatásban részt vevők is eltölthetnek akár hat hónapot egy másik uniós országban. A hallgatók életkortól és háttértől függetlenül új készségekre tehetnek szert, amelyeknek szakmájukban és a mindennapi életben is hasznát tudják majd venni. Különösen igaz lesz ez most, amikor a zöld és digitális átállás, valamint a koronavírus-világjárvány miatt nagy változások várhatók a munkaerőpiacon.

Megkönnyített részvétel, kisebb környezeti teher

A felhasználóbarát informatikai rendszereknek köszönhetően leegyszerűsödik és kevesebb papírmunkával jár majd a pályázás. A programon belül pedig külön rendszer működik majd a kisebb szervezetek, például ifjúsági egyesületek és sportklubok támogatására. Az EU célkitűzéseihez igazodva a program többet fordít majd a környezet védelmére és saját környezeti lábnyomának csökkentésére, például klímabarát közlekedésre ösztönzi a résztvevőket.

Innovatív oktatási modellek

Mostantól a DiscoverEU kezdeményezés is az Erasmus+ alá tartozik. A program ingyenes utazási igazolványt ad a fiatalok kezébe ahhoz, hogy tanulás céljából eljussanak például egy intenzív nyelvtanfolyamokra vagy múzeumi műhelyfoglalkozásra, és megtapasztalhassák Európa kulturális és nyelvi sokszínűségét.

Szintén a külföldi tapasztalatszerzést segíti az Európai egyetemek kezdeményezés, amellyel a hallgatók több uniós országban is folytathatnak tanulmányokat diplomájuk megszerzéséhez. Emellett „szakképzési kiválósági központok” is létrejönnek, hogy a helyi szakképzést bekapcsolják a készségfejlesztés nemzetközi hálózatába.

További információk és jelentkezés: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/node_en

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »