A júniusi G7 csúcson összejöhet a Biden-Putyin találkozó

Július 4-ig 160 millió felnőtt amerikai minden, a koronavírus elleni védettséghez szükséges oltását megkapja – jelentette be kedden Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban elmondott beszédében.

Biden azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok nemzeti ünnepéig, a július 4-i függetlenség napjáig a felnőtt lakosság 70 százalékának legalább egy adag Covid-19 elleni vakcinát beadnak. “Természetesen az amerikaiak július 4-e után is kaphatnak oltást, de senki ne várjon! Próbáljuk meg elérni ezt a 70 százalékos határt e nap előtt, legalább egy oltással!” – fogalmazott az elnök. “Két hónap múlva ünnepeljük nemzetünk függetlenségét, és egyben függetlenségünket e vírustól is!” – tette hozzá.

Az elnök arról is beszélt, hogy hamarosan elérik Amerikában azt a szintet, amikor valamennyi, vakcináért bejelentkezett felnőttet beoltanak. Hangsúlyozta azt is, hogy a további sikerek érdekében a kormányzat újabb erőfeszítéseket tesz. Például – a szükséges engedélyeztetési eljárást követően – elkezdik beoltani a 12 és 15 év közötti gyermekeket is.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatala (FDA) készen áll arra, hogy a jövő hét elejéig engedélyezze az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari cégek által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina alkalmazását a 12 és 15 év közötti fiatalok számára – nyilatkozta a kormány egyik tisztségviselője kedden a CNN amerikai hírtelevíziónak.

A kabinet már létrehozott egy weboldalt is, ahol az emberek könnyebben tájékozódhatnak az elérhető oltásokkal és oltópontokkal kapcsolatban, valamint egy központi telefonszámon is kaphatnak hasznos információkat, amennyiben üzenetben elküldik az irányítószámukat.

Biden bejelentette azt is, hogy a kormányzat kiemelt célja a fiatalabb korosztályok meggyőzése az oltakozás fontosságáról. Az elnök szerint sokan – főleg a 20 és 30 év közöttiek körében – azt gondolják, hogy nincs szükségük a vakcinára.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint kedden már 105 millió olyan amerikai volt, aki a koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltását megkapta és 147 millió felnőtt kapott legalább egy adag vakcinát.

Biden a júniusi G7-csúcson találkozna Putyinnal

Joe Biden amerikai elnök azt reméli, hogy júniusban a hét vezető ipari hatalom (G7) csúcstalálkozóján találkozni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ezt maga Biden mondta kedden délután a Fehér Házban.

Ez a reményem és elvárásom. Ezen dolgozunk” – fogalmazott az amerikai elnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos bejelentései után. Biden első külföldi látogatása lesz a júniusi, amikor részt vesz a G7-csúcstalálkozón, amelynek idén az Egyesült Királyságban található Cornwall városa ad otthont. Az utazás előzetes ütemterve szerint Biden Belgiumba is ellátogat, ahol európai és NATO-s vezetőkkel tárgyal majd.

Biden és Putyin április 13-án telefonon beszéltek egymással. A Fehér Ház tájékoztatása szerint az amerikai elnök ekkor javasolta orosz hivatali partnerének, hogy találkozzanak egy harmadik országban, Európában a következő hónapokban.

Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti feszültséget korábban kiélezte, amikor Biden egy március 17-én adásba került televíziós interjújában igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint, valamint azt hangoztatta, hogy Moszkva beavatkozott az amerikai elnökválasztásba, és megfizeti ennek az árát. Ezt követően Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövetet hazahívták konzultációra. Az Egyesült Államok azóta szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, amire Moszkva hasonlóképpen válaszolt.

A múlt hét csütörtöki kongresszusi országértékelőjében Biden Oroszországgal kapcsolatban azt mondta: “Putyin elnöknek egyértelművé tettem, hogy bár nem törekszünk a feszültség súlyosbítására, de cselekedeteiknek következményei lesznek, ha igaznak bizonyulnak”. A szankciók ügyében kifejtette: az Egyesült Államok arányosan reagált az orosz lépésekre.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak azt mondta: Biden június közepére tervezett londoni és brüsszeli látogatásának idejét nem tekinti a lehetséges orosz-amerikai csúcs elképzelhető időpontjának. Washingtoni kezdeményezésre pénteken ismét telefonon egyeztetett a Putyin-Biden csúcs lehetőségéről Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek