Oroszország elleni pénzügyi szankciókkal készül a Biden-kormányzat

A New York Times közölt egy cikket arról, hogy Joe Biden kormánya egy újabb szankciós csomagot készít elő válaszul Oroszország ellenséges tevékenységére, de ezúttal nem csak látszatintézkedésekről lehet szó.

A NYT szerint az amerikai kormányzat még ma bejelentheti az új szankciókat, melyek korábban nem alkalmazott elemeket is tartalmaznak majd, és a már sokat emlegetett amerikai választásokba történő orosz beavatkozási kísérletek mellett a SolarWinds néven elhíresült hackertámadás és az Afganisztánban állomásozó amerikai katonákra fizetett vérdíjak miatt kerülhetnek bevezetésre.

A Solarwinds ügyben orosz hackerek egy, az amerikai kormányzati intézmények és magáncégek ezrei által használt hálózati menedzsment szoftveren keresztül törtek be a számítógépes rendszerekbe és így kilenc állami hatóságnál fértek hozzá vezető tisztségviselők e-mailjeihez és egyéb információkhoz.

Az Afganisztánban szolgáló katonák ügyében pedig a CIA mutatott be egy jelentést még a Trump adminisztrációnak olyan információkkal, miszerint az orosz kormány titokban vérdíjat fizetett afgán milicistáknak arra ösztönözve őket, hogy amerikai katonákat öljenek meg. A Nemzetbiztonsági Tanács már akkor elindított egy folyamatot a lehetséges válaszintézkedések felmérésére, de hónapok múlva sem történt semmi, Oroszország még egy diplomáciai figyelmeztetést sem kapott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Miután a CIA jelentésének ténye nyilvánosságra került és a Fehér Ház tétlensége kitudódott, ez kétpárti felháborodást okozott, Joe Biden pedig – akkor még, mint elnökjelölt – felvetette a vérdíjak témáját. Később, hivatalba kerülése után egy átfogó riportot kért az illetékesektől, és  a jelek szerint most lesz itt az ideje a tényleges válaszintézkedéseknek – igaz, azt Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója még februárban megemlítette, hogy az előkészítés alatt álló szankciók egy része nem lesz nyilvános.

Az viszont kimondott cél, hogy az új elemek fájdalmasabbak legyenek a korábbi, inkább látszatintézkedésnek tekinthető szankcióknál. A NYT cikke szerint a szankciók az orosz államadósság finanszírozásának nehezítését is szolgálják majd, azaz a hivatalos személyek külföldi vagyonának befagyasztása és a beutazási tilalmak mellett pénzügyi szankciókra is számítani lehet, hasonló módon, mint Irán esetében.

A teljes cikk angol nyelven, a New York Times oldalán olvasható.

Tovább olvasom →

Friss hírek

Sokan szavaznak levélben az idei német választáson

A német választók szeptember 26-án, jövő vasárnap szavazhatnak majd személyesen a Bundestag összetételéről, de a választás valójában már augusztus 16-án elkezdődött - ekkor nyílt meg a levélszavazás lehetősége. Az előzetes jelek szerint a koronavírus-járvány miatt minden korábbinál többen szavaznak levélben.  

Read More »

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »