Meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket Horvátországban

Horvátország szombattól május 15-ig meghosszabbította az egész országra vonatkozóan a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket, amelyek főleg az összejövetelek létszámkorlátozásában és az üzletek nyitvatartási rendjének szabályozásában merülnek ki – közölte a helyi sajtó.

A nyilvános összejöveteleken való részvétel felső határa továbbra is 25 fő maradt, temetéseken legfeljebb 25-en, más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb 10-en vehetnek részt. A sporteseményeket továbbra is nézők nélkül lehet csak megrendezni. Este tíz órától reggel hat óráig tilos szeszesitalt árulni. Az éjszakai szórakozóhelyek továbbra sem nyithatnak ki, a legtöbb üzletnek, valamint a kávézóknak és éttermeknek 22 órakor be kell zárnia. A vendéglátóhelyek belső helyiségeiben nem lehet ételt és italt felszolgálni. Az országban a szigorítások megyénként is változnak, így azokban a régiókban, ahol rosszabb a járványhelyzet, a felsoroltaktól szigorúbb korlátozások vannak érvényben.

Horvátországban az elmúlt napon 2064 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 334 229-et. Az elmúlt 24 órában 49-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7130-ra emelkedett. Kórházban 2210 beteget ápolnak, közülük 246-an vannak lélegeztetőgépen.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyelete által engedélyezett oltóanyagokból eddig 901 120 dózis érkezett az országba, amiből 702 470-et használtak fel; 501 257-en kapták meg az első dózist, 198 650-en pedig már a másodikat is.

Szlovénia

A szomszédos Szlovéniában szombatra 1017-tel, több mint 240 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon nyolc beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4258-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 616-an vannak kórházban, 154-en intenzív osztályon. Az országban eddig a lakosság húsz százalékát oltották be. Az első dózist 425 053-an, közülük a másodikat 205 657-en kapták meg.

Ukrajnában kissé lassult a járvány terjedése

Ukrajnában szombatra kis mértékben megint lassult a koronavírus-járvány terjedése, mintegy nyolc és félezer, a megelőző napinál több mint másfél ezerrel kevesebb új koronavírusos beteget jegyeztek fel, az elhunytak száma viszont ismét magas, több mint 350 volt.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 8549 új esettel 2 078 086-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 351-gyel 44 436-ra. Eddig 1 670 481-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 15 ezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem 6,8 ezerrel, 363 169-re. Kórházba 3051 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napokon is számuk hasonlóan háromezer körüli volt.

A legtöbb új beteget, 745-öt ezúttal a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása alapján 671 új beteget regisztráltak, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 196 ezret, az elhunytaké pedig 35-tel 4626-ra nőtt.

Kijevben szombattól megszűnt a szigorított karantén, amely csaknem egy hónapon át volt érvényben, és a legsúlyosabb “vörös” besorolás szerinti korlátozások helyett áttértek az enyhébb “narancs” fokozatúakra. Ez alapján ismét kinyithattak az üzletek, a bevásárlóközpontok, a vendéglátóhelyek és a piacok, a tömegközlekedést is most már bárki igénybe veheti, nemcsak a stratégiai intézmények és vállalatok dolgozói.

Az országos ukrán rendőrség szombaton sajtóközleményben tudatta, hogy a vasárnapi és a hétfői ortodox húsvét alatt a rendvédelmi hatóságok több mint 29 ezer alkalmazottja fog szolgálatot teljesíteni. Csaknem 14 ezer templomban tartanak szertartást, amelyeken várhatóan több mint egymillió hívő fog részt venni. A rendőrség felhívta a hívők és a papok figyelmét a karanténkorlátozási szabályok betartására, külön kiemelve a távolságtartás, a maszkviselés fontosságát.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szombaton a Facebookon arról számolt be, hogy előző nap csaknem 50 ezer embert oltottak be az országban koronavírus ellen. Az oltási kampány február 24-i kezdete óta mostanáig 752 295-en lettek beoltva.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »