Újra lehet pályázni az Erasmus+ programban

Az Európai Unió 2021-2027 közötti költségvetési ciklusának elindulásával az Erasmus+ program is új szakaszba lépett. Rekord összegű források állnak a magyarok rendelkezésére.

A program megvalósítására uniós szinten több mint 28 milliárd eurós forrást biztosítanak, ebből a magyar pályázók számára 2021-ben várhatóan mintegy 52 millió euró (18 milliárd forint) pályázati keret lesz elérhető. Magyarország eddig is eredményesen vett részt az Erasmus+ programban, mostantól pedig még többen kapcsolódhatnak be a nemzetközi együttműködési és mobilitási projektekbe.

70 százalékkal magasabb forrás

„Számunkra valóban fontos, hogy a magyar fiatalok sikeresek legyenek, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy megfelelő képzésben részesüljenek, ezért erősítjük meg a felsőoktatást.

„Most tovább bővülnek a magyar fiatalok lehetőségei, ugyanis összesen 70 százalékkal nő a kezdődő uniós költségvetési ciklusban az Erasmus+ program költségvetése” – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

Mint arra emlékeztetett, az előző hétéves időszakban mintegy 235 ezer magyar résztvevője volt a programnak, és összesen 100 milliárd forint állt rendelkezésre a mobilitási és partnerségi pályázatokra. Hozzátette, az Erasmus+ program elsősorban a felsőoktatásban tanulókat és oktatókat érinti, de köznevelési, szakképzési és felnőttoktatási intézmények, illetve ifjúsági szervezetek számára is nyújt lehetőségeket.

Soha nem látott lehetőségek a magyar pályázók előtt

„A koronavírus-járvány rányomta a bélyegét a nemzetközi együttműködések megvalósítására is, ugyanakkor az Erasmus+ bebizonyította, hogy rugalmasan tud reagálni a kihívásokra” – emelte ki Czibere Károly a program indulásával kapcsolatban. Az Erasmus+ hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: az új program egyik prioritása a digitális megoldások támogatása, a jövőben például nagyobb teret kapnak a virtuális együttműködések és mobilitások.

Emellett számos további újdonságot vezettek be az új programszakaszban, amelyek a hozzáférhetőséget és a minél szélesebb körű bekapcsolódást segítik, az új Erasmus+ alapvető célkitűzései és értékei azonban nem változnak.

„A bővülő forrásoknak köszönhetően a korábbiakhoz képest jóval többen pályázhatnak, így még sokszínűbb nemzetközi projektek valósulhatnak meg a program támogatásával, és még többen utazhatnak külföldre tanulni vagy szakmai tapasztalatot szerezni” – mondta el Czibere Károly.

Már zajlik a hazai pályázók felkészítése

„A Tempus Közalapítvány 25 éve támogatja az oktatás és képzés különböző területein működő intézmények és szervezetek nemzetközi együttműködési programokban való részvételét, és az új programszakasz előkészítésében is aktív szerepet vállalt” – közölte dr. Varga-Bajusz Veronika főigazgató. A Tempus Közalapítvány továbbra is az Európai Bizottság által kijelölt nemzeti irodaként végzi az Erasmus+ program hazai koordinálását.
A Tempus Közalapítvány által szervezett online rendezvényeken ez elmúlt hetekben több mint 1000 fő vett részt, és jelenleg is zajlanak a felkészítések. „Az oktatás és képzés minden szereplője – diákok, hallgatók, pedagógusok, oktatók, szakértők – megtalálhatja a saját kapacitásainak, szakértelmének, tapasztalatának megfelelő lehetőségeket az új programban, a Tempus Közalapítványnál pedig minden segítséget megadunk az érdeklődőknek a sikeres pályázáshoz” – tette hozzá dr. Varga-Bajusz Veronika.

Már elérhetők az Erasmus+ program aktuális pályázati felhívásai a Tempus Közalapítvány honlapján. Mobilitási projektekre május 11-ig, együttműködési partnerségekre május 20-ig lehet jelentkezni.

Részletek: https://erasmusplusz.hu/megjelent-az-uj-eramus-palyazati-utmutatoja

További információ az Erasmus+ programról: www.erasmusplusz.hu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »