Covid körkép: Románia gyorsítja az oltáskampányt

Romániában már meghaladta kedden a koronavírus elleni oltási kampány előjegyzési portálján található szabad helyek száma a várólistákra feliratkozottakét, a hatóságok pedig bejelentették: mobil oltóegységek indításával, vállalati oltópontok nyitásával és az előjegyzés könnyítésével próbálják felpörgetni az oltást.

A kampányt koordináló bizottság szokásos keddi sajtóértekezletén az egészségügyi tárca élén ügyvivői szerepet is betöltő Florin Citu miniszterelnök is részt vett, aki elmondta: Romániának rendelkezésére áll annyi oltóanyag, hogy a beoltottak száma május végéig elérje az ötmilliót, július végéig pedig a tízmilliót, úgyhogy a színházak, vendéglők megnyitása, a koncertek engedélyezése, az utazások lehetősége már csak az oltáskampány ütemének felgyorsításán múlik. Korábbi nyilatkozataiban Citu a tízmilliós küszöb meghaladását szabta a maszkviselési kötelezettség eltörlésének feltételéül.

Citu elmondta: kedden megállapodott a vállalkozói szféra képviselőivel abban, hogy a vállalatok számára engedélyezendő oltóközpontokban nemcsak az alkalmazottak, hanem a családtagok, sőt a környék lakói is megkaphatják az oltást. A kormányfő kedden a vendéglátósok érdekvédelmi szervezeteivel is egyeztetett. Rámutatott: ahhoz, hogy a nyitva tartást ne kössék már az adott település fertőzési rátájához, alapfeltétel a teljes személyzet beoltása és egy adott átoltottsági szint elérése.

A romániai oltáskampányt koordináló Valeriu Gheorghita katonaorvos elismerte: az internetes előjegyzési portál használata egyesek számára – főleg falun – nehézségekbe ütközik, ezért könnyítik az előjegyzési feltételeket. Lehetővé teszik, hogy egy felhasználó korlátlan számú ember számára foglalhasson időpontot, illetve azt, hogy az emberek személyesen vagy telefonon kérjenek előjegyzést a legközelebbi oltóközpontban.

Szerdától 14 megyében megkezdik tevékenységüket a mobil oltóegységek, amelyek az előre kijelölt helyszíneken és meghirdetett időpontban oltják be egy-egy településen a jelentkezőket. A mobil oltóegységek egyelőre a Moderna vakcináját használják, mert az oltóanyag 2-8 fokos tárolási hőmérséklete lehetővé teszi az egyszerű hűtőszekrények alkalmazását.

A hét végén Déván megnyílik az első autós (drive-thru) oltóközpont, amelyet jövő héten Bukarestben újabbak követnek. Temesváron – ahol az ország első non-stop nyitva tartó oltásközpontja is működik – a hétvégén háromnapos oltásmaratont rendeznek, amelyen 32 ezer dózis Pfizer-vakcinát készítenek elő a jelentkezőknek.

A Hotnews.ro hírportál szerint kedden délben az oltáskampány előjegyzési portálján 212 ezer azonnal elfoglalható szabad hely volt, míg a várólistákon 180 ezren szerepeltek. A legnagyobb szakadék a „kereslet és kínálat” tekintetében az AstraZeneca oltóanyagánál volt (2200 a 61 ezerhez), miközben a Pfizer vakcinát használó oltóközpontok várólistáin 170 ezren szerepeltek, a várakozás nélkül elfoglalható helyek száma pedig nem érte el az ezret.

A húszmilliós Romániában eddig 2 millió 675 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük 1 millió 631 ezer a második adag vakcinát is megkapta.

Szerbiában regisztráció nélkül lehet megkapni bizonyos oltásokat

Előzetes regisztráció nélkül is meg lehet kapni a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját, valamint a Szputnyik V védőoltást Szerbiában szerdától – közölte az országos közegészségügyi intézet.

A lakosság minél nagyobb arányú átoltottsága érdekében korábban a Sinopharm, valamint az AstraZeneca védőoltását is előzetes bejelentkezés nélkül kaphatták meg a szerbiai állampolgárok, az országban élő külföldiek, de akár a csak a vakcina miatt az országba érkezők is. A nyugat-balkáni országban már meghaladta a 3,5 milliót a beadott vakcinák száma.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 2965-tel 667 937-re, Koszovóban 442-vel 101 910-re, Észak-Macedóniában 766-tal 147 998-ra, Montenegróban 199-cel 95 894-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 722-vel 191 875-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 32-vel 6058-ra, Koszovóban 14-gyel 2108-ra, Észak-Macedóniában 31-gyel 4509-re, Montenegróban hárommal 1441-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 86-tal 8001-re nőtt.

Franciaország túl van a tetőzésen, de a kormány még korainak tartja a lazítást

Olivier Véran egészségügyi miniszter a Le Télégramme című regionális lapban kedden megjelent interjúban elmondta: öt napja megkezdődött a járvány visszahúzódása, a 40 ezret is meghaladó napi esetszám jelenleg átlagosan 33 ezerre, a reprodukciós ráta pedig 0,9 alá csökkent, azaz már nem minden fertőzött adja tovább a vírust.

A tárcavezető ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a kórházban ápoltak számát illetően a „nagyon magas plató vége még nincs közel”, mert a napi esetszám csökkenése nem elég gyors. A kórházakban csaknem 32 ezer fertőzöttet ápolnak, és az intenzív osztályok rendelkezésére álló 8 ezer ágyon csaknem 6 ezer súlyos beteg fekszik, ami kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, de több az őszi második hullám tetőzéséhez képest.

Kedd este az egészségügyi tárca azt is bejelentette, hogy a felnőtt lakosság negyede, mintegy 13 millió ember már megkapta az első vakcinadózist, 4,5 millióan (8 százalék) pedig mindkét adagot.

Olivier Véran megerősítette, hogy a kormány előzetes bejelentésének megfelelően a kisiskolások 11 éves korig jövő hétfőn visszatérhetnek az iskolapadokba, a felsőbb osztályokba járóknak és a középiskolásoknak május 3-án indul újra az oktatás személyes jelenléttel.

Emmanuel Macron államfő korábban jelezte, hogy a csaknem nyolc hónapja zárva tartó vendéglátóhelyek teraszai és a múzeumok újranyitásával kezdődhet május közepén a korlátozások fokozatos enyhítése, de más részleteket nem közölt, és a nyitás feltételeit (esetszám, oltottak vagy kórházi betegek száma) sem részletezte. A nem alapvető termékeket árusító boltok megnyitásának időpontja egyelőre nem ismert.

  • Friss cikkünk a témában:

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »