Hat hónapos különbséggel használnák a franciák az mRNS vakcinákat

A francia orvostudományi akadémia azt javasolja, hogy hat hétről hat hónapra növekedjen a Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus elleni vakcinák két dózisának beadása közti időtartam az 55 évnél fiatalabbak esetében annak érdekében, hogy minél többen megkaphassák az első oltást.

„Ezzel fel lehetne gyorsítani a tömeges oltási kampányt, és sokkal gyorsabban el lehetne érni a közösségi immunitást ugyanannyi adaggal, kielégítő egyéni védelmet biztosítva” – olvasható a testület csütörtöki közleményében.

Az orvostudományi akadémia véleménye azonban nem meghatározó, a kormánydöntések előtt az egészségügyi főhatóság (HAS) ajánlása számít.

Az mRNS típusú vakcinák, a Pfizer/BioNTech és a Moderna két dózisa közötti időt azok számára, akik április 14. után kapják meg az első adagot, a korábbi 28 napról szerdán növelte 42 napra a kormány annak érdekében, hogy „gyorsabban haladjon az oltási kampány a védettség csökkenése nélkül”.

Német-amerikai Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján, 2021. április 9-én.
Fotó: MTI/Bús Csaba

A francia orvostudományi akadémia viszont ennél tovább menne, és hat hónap különbséget javasol az mRNS típusú vakcinák két dózisa között az 55 évnél fiatalabbak esetében. Ez a korosztály egyébként Franciaországban még nem jogosult az oltásra, csak abban az esetben kaphatja meg egy 55 évnél fiatalabb személy a koronavírus elleni oltást, ha krónikus beteg, vagy prioritást élvező foglalkozási körben dolgozik (az oktatásban, az egészségügyben vagy a szociális szférában, illetve tűzoltó). Az akadémia azt is javasolja, hogy a fertőzésen már átesetteket csak hat hónappal később oltsák be.

A tudományos testület arra is felhívta a figyelmet, hogy az ajánlásait olyan brit és amerikai tanulmányokra alapozta, amelyek kimutatták, hogy az mRNS típusú vakcinák egyetlen dózisa is gyorsan nagyon magas szintű védettséget biztosít az oltás után 15-20 nappal.

Az ajánlás arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus fertőzőbb brit variánsa jelenleg a legelterjedtebb Franciaországban, amely miatt elengedhetetlen az oltási kampány további gyorsítása. A franciák 18 százaléka kapta meg eddig az első vakcinadózist, s 6,3 százalékuk mindkét adagot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »