Negyedik hullámot emlegetnek az amerikaiak

Miközben már a koronavírus járvány negyedik hulláma sújtja az Egyesült Államokat, a szakértők arra kérik a pandémia miatt kimerült lakosságot, hogy maradjanak éberek – írta keddi cikkében a The Hill című hírportál.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban naponta átlagosan 65 000 új fertőzöttet regisztráltak a múlt héten. A The Hill beszámolója szerint ez napi 10 000 esettel több, mint amennyit a két héttel ezelőtti mélypont idején regisztráltak, azonban bőven a harmadik fertőzési hullám csúcsa alatt van. Januárban ugyanis volt olyan időszak, amikor napi 250 000 pozitív esetet mutattak ki.

„A munkánk még korántsem ért véget. A Covid-19 elleni háborút nem nyertük meg. Ez halálosan komoly” – mondta Joe Biden amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban, azt követően, hogy a CDC igazgatója arra kérte az embereket, hogy továbbra is tartsák be a vírus miatt elrendelt korlátozásokat.

A Covid-19 esetek az államok mintegy felében nőnek, kiemelkedő mértékben New Yorkban, Michiganben, New Jersey-ben, Connecticutban és Pennsylvaniában. A tudósok szerint az új esetek ismételt emelkedését a koronavírus mutációinak megjelenése okozza, különösen a brit variáns. A CDC adatai azt mutatják, hogy Floridában ez a törzs felelős az új esetek 13 százalékáért, New Jersey-ben pedig az esetek 9 százalékáért.

A cikk szerint az is hozzájárul az új fertőzések számának növekedéséhez, hogy az amerikaiak kevésbé fegyelmezettek, mint korábban voltak, illetve egyes államok enyhítették a korlátozásokat, több helyen például eltörölték a kötelező maszkviselésről szóló rendeletet.

Mindeközben a koronavírus elleni vakcinával beoltott amerikaiak száma naponta több mint 2 millió fővel emelkedik. A CDC adatai szerint eddig több mint 17 millió adagot adtak be Kaliforniában és több mint 11 milliót Texasban. A kisebb államok esetében – mint például Új-Mexikó, Connecticut, Dél-Dakota, Alaszka vagy Maine – a lakosság több mint egyharmada kapott már legalább egy adag oltást. Életkor szerint az idősebb korosztályban a legmagasabb az átoltottság aránya, akik a veszélyeztetettség miatt elsőbbséget élveztek az elmúlt hónapokban. Szakemberek szerint még sok millió amerikait kell beoltani ahhoz, hogy az Egyesült Államokban elérjék a nyájimmunitást.

Az egyre több beoltott idős embernek, illetve a magas szintű kórházi ellátásnak köszönhetően csökkent a koronavírus miatt elhunyt amerikaiak száma. November óta először fordult elő a múlt héten, hogy ezernél kevesebb ember halt meg a vírus miatt egy nap alatt. A kórházakban kezelt fertőzöttek száma 40 000 körül van, ami kevesebb, mint a januári adat.

Joe Biden elnök március 25-én új célt jelentett be, miszerint 200 millió Covid oltást adnak be az első 100 hivatali napja alatt. „Tudom, hogy ez ambiciózus – kétszerese az eredeti célunknak -, de a világ egyetlen országa sem jutott közel ahhoz, amit csinálunk” – mondta Biden újságíróknak.

Forrás: MTI/CNBC

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »