Az orosz központi bank is megkezdte a szigorítást

Az orosz jegybank igazgatótanácsa 25 bázisponttal, 4,50 százalékra húzta fel az alapkamatot az inflációs és a geopolitikai kockázatok fokozódásának közepette, és jelezte, hogy további kamatemelés várható.

Az elemzők többsége arra számított, hogy a testület még nem változtat a kamatszinten, hanem áprilisban vagy nyáron kezdi el a monetáris politika normalizálását. A döntés kihirdetése után a rubel közel 1 százalékkal erősödött a dollárral és az euróval szemben is, megtörve az előző három nap gyengülő trendjét.

  • A kisebb jegybankok már szigorítanak

A feltörekvő gazdaságok közül Brazília és Törökország központi bankja is kamatemelést hajtott végre a héten, ráadásul a vártnál is jóval nagyobb mértékűt, hogy felvegye a küzdelmet az infláció erősödésével.

A japán jegybank ugyan nem változtatott az irányadó kamaton mai ülésén, de a hosszabb lejáratú kamatok esetében plusz-mínusz 0,25 százalékra bővítette ki a kamatok engedélyezett mozgási tartományát 0,2 százalékról, a norvég jegybank pedig utalást tett rá, hogy az év második felében már kamatemelés jöhet.

Az orosz jegybank legutóbb 2018 decemberében hajtott végre kamatemelést, akkor ugyancsak 25 bázisponttal, 7,75 százalékra vitte fel az alapkamatot az inflációs kockázatokra, a kedvezőtlen külső feltételekre és az általános forgalmi adó emelésére hivatkozva. A kamatcsökkentési ciklus fél évvel később, 2019 júniusában kezdődött el, és tavaly júliusban fejeződött be, amikor 4,25 százalékra, történelmi mélypontra vitte le az alapkamatot a jegybank, hogy támogassa a koronavírus-járvány miatt megroppant gazdaságot. Az igazgatótanács legközelebb április 23-án tart kamatdöntő ülést.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek