Tilos lesz külföldre utazni a szlovákoknak

A szlovák állampolgárok számára szombattól tilos lesz külföldi utazás céljából elhagyni az országot – közölte a pozsonyi kabinet döntésére hivatkozva a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.

Az intézkedést a szombattól már negyedik alkalommal meghosszabbított vészhelyzet hatálybalépésével egy időben kezdik majd ellenőrizni a szlovák határokon és repülőtereken. A szlovák rendőrség közlése szerint a külföldre utazóknak igazolniuk kell majd, hogy nem turizmus céljából lépik át a határt.

A korlátozást azzal indokolta a pozsonyi kormány, hogy ily módon akarja orvosolni azt az ideiglenesen fennállt „igazságtalan” állapotot, hogy a februárban érvénybe lépett járványügyi korlátozások alapján – néhány indokolt kivétellel – tilos az egyes járások között utazni, ugyanakkor a külföldre utazás bármilyen céllal megengedett volt.

Szlovákiában február 8-tól lépett működésbe az úgynevezett Covid-automata, ami olyan intézkedési keretrendszer, amely a járványintézkedések enyhítésének vagy szigorításának automatizálását hivatott szolgálni a fertőzöttek aktuális számának tükrében. Ez a rendszer heti szinten – az aktuális fertőzöttségi adatokat figyelembe véve – szigorít vagy enyhít a korlátozásokon, amelyeket az egyes járásokban be kell tartani. Ezek közé a korlátozások közé tartozik az is, hogy az adott járásból vagy járásba korlátozások nélkül szabad-e ki- vagy beutazni.

A szlovák Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint a PCR teszttel újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések számának heti átlaga az elmúlt hetekben nem mutatott lényeges változást, napi szinten kétezer és kétezerötszáz között mozgott a mintegy 5 és fél millió lakosú országban. Az országban jelenleg közel 3 és félezer koronavírus fertőzött személyt kezelnek kórházban. A kórnak tulajdonított új halálesetek hivatalos száma mintegy egy hete enyhén csökkenő tendenciát mutat, a halálesetek száma szerdán 76-al 8814-ra emelkedett.

Szerbia további kétmillió adag kínai védőoltást vásárol

A kínai Sinopharm koronavírus elleni védőoltása további kétmillió adagjának megvásárlásáról írtak alá szerződést szerb és kínai illetékesek csütörtökön, így Belgrád már négymillió adag kínai oltást vásárolt. Január közepén érkezett meg az első egymillió adag vakcina, majd februárban és március elején 500-500 ezer újabb adag.

A kínai oltás felvételéhez nem kell előre regisztrálni Szerbiában.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 5346-tal 536 786-ra, Koszovóban 704-gyel 79 753-ra, Észak-Macedóniában 1216-tal 116 126-ra, Montenegróban 521-gyel 85 774-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1738-cal 149 701-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában harminccal 4830-ra, Koszovóban öttel 1740-re, Észak-Macedóniában 15-tel 3401-re, Montenegróban kilenccel 1179-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 57-tel 5921-re nőtt.

Ukrajnában tovább gyorsult a fertőzés terjedése, már Kijev is „vörös” besorolású

Ukrajnában péntekre tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, idei új rekordnak számító, csaknem 16 ezer új beteget regisztráltak, ismét sokan haltak meg, és nagyon sokan kerültek kórházba, miközben már a főváros, Kijev is a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, „vörös” besorolást kapta.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 15 850 új esettel 1 519 926-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Csaknem nyolcszázzal többet a megelőző napinál, amely az idei év legmagasabb napi növekménye volt, így a mostani még ezt is meghaladta. Az elhunytaké 262-vel 29 515-re nőtt. Eddig 1 248 782-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont csaknem tizenegyezerrel 241 629-re emelkedett. Kórházba az elmúlt napban is nagyon sok, 4444 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk már harmadik napja haladja meg a négyezret, míg előtte csak kétezer körüli volt.

A legtöbb új beteget, 1210-et az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel. Kijevet pénteken az egészségügyi tárca a legsúlyosabb helyzetű, „vörös” kategóriába sorolta. Ugyancsak „vörös” besorolású maradt továbbra is négy nyugati régió: Kárpátalja, Ivano-Frankivszk, Csernyivci és Zsitomir megyék. Ezekben a régiókban gyakorlatilag teljes zárlat van érvényben: csak a legszükségesebb termékeket, élelmiszert, gyógyszert, egyebeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, a vendéglátóhelyek csak elvitelre dolgozhatnak, tiltott mindenféle tömegrendezvény, és az iskolákban távoktatásban zajlik a tanítás. Kijevben a közösségi közlekedést egyelőre nem érintik a korlátozások, a metró is tovább üzemel.

A zárlat ellen azonban már pénteken tüntetett pártucatnyi vállalkozó Kijevben a polgármesteri hivatal előtt, és kilátásba helyezték, hogy március 22-én nagyszabású demonstrációt tartanak. Hasonló tiltakozó megmozdulások voltak Cserkasziban és Poltavában, valamint péntekre Lvivben (Lemberg) jelentettek be tüntetést.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter a parlament pénteki ülésén közölte: készülnek bevezetni azt a feltételt, hogy csak negatív PCR-teszttel lehessen beutazni Ukrajnába. Az erről szóló törvénymódosítási javaslatot a kormány már beterjesztette a parlament elé – tette hozzá.

Bejelentette, hogy Ukrajna áttér az oltási kampány második szakaszára, a jövő héttől már nemcsak mobilbrigádoktól, hanem oltási pontokon és házi orvosi rendelőkben is megkapható az oltás. A február 24-én indult kampány meglehetősen lassan haladt eddig: mostanáig 92 714-en kapták meg, és közülük csak egy volt, aki a második dózist is felvette. Ukrajnában egy oltóanyag áll még csak rendelkezésre, félmillió dózis az AstraZeneca licence alapján Covishield néven Indiában gyártott vakcina.

  • Friss cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »