Tényleg hatékony a Pfizer-oltás

Brit kutatók csütörtökön ismertetett vizsgálati eredményei szerint a lakossági antitest-vizsgálatok már egyértelműen jelzik a koronavírus elleni oltás hatékonyságát.

A patinás Imperial College London egyetem által rendszeresen elvégzett valós idejű közösségi járványterjedési felmérések (Real-time assessment of community transmission, REACT-2) legfrissebb, január 26. és február 8. közötti fordulójának adatai szerint az ebben az időszakban elvégzett antitest-vizsgálatok azt mutatják, hogy a Pfizer/BioNTech-oltóanyag mindkét adagjának beadása után a felmérésbe bevont önkéntesek 91 százalékának szervezetében volt kimutatható vérvizsgálattal a koronavírus ellen termelődő antitestek jelenléte.

Ez az átlagos adat, ezen belül a 60 évesnél fiatalabb beoltottak 95,5, a 80 év felettiek 88 százalékának szűrővizsgálata jelezte az antitestek termelődését az oltás két dózisának beadása után.

A tudósok mindazonáltal hozzáteszik: annak megállapításához nem áll rendelkezésre elegendő adat, hogy valaki mennyire lehet védett a koronavírus ellen, illetve az, hogy valakinek a szervezetében jelen vannak az antitestek, egyáltalán nem jelenti azt, hogy immunis a betegséggel szemben.

A felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy az oltóanyag iránti bizalom rendkívül magas; a megkérdezett emberek több mint 90 százaléka hajlandó lenne beadatni vagy már meg is kapta a Pfizer-vakcinát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Independent / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Ma nyitnak az üzletek és teraszok Angliában

A hétfőn életbe lépett második átfogó enyhítési intézkedés értelmében kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek és a belföldi turizmus is megindulhat. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 270 ezer Nagy-Britanniában - ez az adat január végén még 2 millió feletti volt.

Read More »