Biden mentőövet dob a kisvállalkozásoknak

Az Egyesült Államokban szerdától szövetségi támogatást kapnak a bajba került kisvállalkozások – jelentette be hétfőn Joe Biden amerikai elnök.

Biden szerint sok olyan kisvállalkozás van az országban, amelyek a világjárvány korai időszakában nem jutottak megfelelő forráshoz, mert a nagyobb vállalkozások kapták meg a pénz nagy részét. Az elnök úgy fogalmazott: a két nap múlva hatályba lépő változások régóta esedékes segítséget nyújtanak a kisebb vállalkozásoknak, amelyeket “lerombolt” a pandémia okozta gazdasági visszaesés.

Az úgynevezett PPP-program lényege, hogy a szövetségi kormány kedvező hitelekkel segíti a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, hogy ne kelljen elbocsátaniuk munkavállalóikat. Amennyiben sikerül hosszú távon megtartani az alkalmazottaikat és az összeg minimum 60 százalékát bérekre költik, akkor a felvett hitel akár vissza nem térítendővé is válhat.

A kabinet szerdától egy kéthetes időszakot jelölt ki, amikor csak a 20 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégek igényelhetik a támogatást. A kormány szintén 1 milliárd dollárt szán az egyéni vállalkozók – például a kozmetikusok – megsegítésére, amely vállalkozások többségének női és színes bőrű tulajdonosai vannak.

Ez már a harmadik ilyen program

A mostani a harmadik PPP-terv. A 2020. április 3-án kezdődött és augusztus 8-án végződött első program keretében 5,2 millió hitelt helyeztek ki, összesen 525 milliárd dollár értékben. Ez – mint egy korábbi elemzés fogalmaz – sok vállalkozásnak segített a felszínen maradni abban az időszakban, amikor a koronavírus elleni kormányzati korlátozó intézkedések sokakat arra kényszerítettek, hogy leálljanak, vagy csökkentett kapacitással működjenek.

A legutóbbi, január 11-én kezdődött program keretében a kormányzat eddig 133,5 milliárd dollár hitelt fizetett ki; ez kevesebb mint fele a Kongresszus által jóváhagyott 284 milliárd dollárnak. Az adatok alapján vállalkozásonként átlagosan 74 000 dollárt folyósítottak.

A hivatalos tájékoztatás szerint a szerdától induló harmadik programra az állampolgársággal nem rendelkező, de az Egyesült Államokban legálisan tartózkodó lakosok is jelentkezhetnek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Közúton kinyíltak a magyar határok

A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki - a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva - Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Read More »

Piaci körkép: ma is lefelé próbálkozik a DAX

Enyhe mínuszt mutatnak a főbb európai indexek szerdán, a kereskedés laposan kezdődött, de később ereszkedni kezdtek az árfolyamok. A Daimler a saját akkumulátorgyártás lehetőségeit vizsgálja, mivel a Daimler és a Farasis Energy által 2019-ben megkötött megállapodás akadozik.

Read More »