Másfél millió munkahelybe kerülne a minimálbér emelése az USA-ban

A minimálbér óránkénti 15 dollárra (mintegy 4500 forintra) emelése jelentősen mérsékelné a szegénységet és növelné az alacsony jövedelmű munkavállalók millióinak keresetét, ugyanakkor fokozná a szövetségi költségvetési hiányt és visszavetné az általános foglalkoztatottságot – áll az amerikai Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) hétfőn közzétett tanulmányában. A jelenlegi amerikai szövetségi minimálbér 7,25 dollár óránként, ami 2009 óta nem változott.

A CBO – amely a nevével ellentétben nem a kongresszus egyik intézménye, hanem független gazdasági elemző intézet – becslése szerint a minimálbér óránként 15 dollárra történő emelése 2025-re 1,4 millió munkahelybe kerülne, és tíz év alatt 54 milliárd dollárral növelné a költségvetési hiányt.

Az intézmény adatai ugyanakkor azt is mutatják, hogy az intézkedés körülbelül 900 ezer embert szabadítana ki a szegénységből, és 17 millió amerikainak – csaknem minden tizedik munkavállalónak – emelné a jövedelmét.

Szakértők szerint a mostani jelentés élezni fogja az amúgy is heves vitát arról, hogy a szövetségi minimálbér növelését belefoglalják-e egy költségvetési határozatba annak érdekében, hogy elősegítsék a gazdasági fellendülést. A minimálbérről szóló vitákat évek óta azzal csillapítják az emelés ellenzői: az amerikai vállalatok már most is sok embert elbocsátanak azért, hogy magasabb béreket fizethessenek megtartott alkalmazottjaiknak.

A demokraták körében sincs egyetértés

A minimálbér növelésének ötlete a Demokrata Pártot is megosztotta, mégpedig olyannyira, hogy Joe Manchin nyugat-virginiai szenátor például kijelentette: nem támogatja a javaslatot. A minimálbér emelésének azonban vannak lelkes támogatói is a pártban. Patty Murray washingtoni szenátor hétfőn úgy fogalmazott: “a mai jelentés egyértelművé teszi mindazt, amit mindvégig tudtunk: a minimálbér óránkénti 15 dollárra emelése nemcsak helyes cselekedet, hanem jó politika is”.

Joe Biden amerikai elnök egy, a CBS televízió által vasárnap sugárzott interjúban az 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagról azt mondta: nem tartja valószínűnek, hogy annak egyik – általa és a demokraták által korábban fontosnak tartott – eleme, a 15 dolláros óránkénti szövetségi minimálbér-rendelkezés bekerül a Covid-19 segélycsomagba.

“Beletettem (a csomagba), de nem hiszem, hogy benne is marad” – fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy később önálló törvényjavaslatot szorgalmaz a minimálbér emelésére. A Fehér Ház szóvivője hétfőn azt mondta újságíróknak, hogy “az elnök továbbra is elkötelezett a minimálbér emelése mellett. Ez olyan dolog, amelyben szilárdan hisz.”

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »