Bizalmat kapott az új olasz kormányfő

A szenátus után csütörtök este a képviselőházban is bizalmat kapott a Mario Draghi által alakított új olasz kormány, az Öt Csillag Mozgalom kettészakadásával azonban a parlamentben a jobboldali erők javára mozdult el a többség.

A Draghi alakította kormányt elsöprő többséggel támogatták – 535 szavazattal 56 ellenében, öt tartózkodás mellett – a 630 fős képviselőházban. A parlament mindkét házában megszerzett bizalommal a Draghi-kormány felhatalmazást kapott munkája megkezdésére.

Kettészakadt az M5S

Az eddig is a kormányerők közé tartozó Öt Csillag Mozgalom (M5S) frakciójának 16 tagja nem támogatta az Európai Központi Bank korábbi elnöke által vezetett új kormányt. Az új koalícióba belépett párt „disszidens” tagjait várhatóan kizárják. Ugyanez történt azzal a 15 szenátorral, aki a felsőházban utasította el Draghi kormányalakítását. A párt más tagjai hiányoztak a szavazásról.

Az M5S hivatalos politikájától eltérő képviselők és szenátorok önálló frakciót készülnek alakítani. Ezzel az eddigi utolsó, 2018-as parlamenti választáson legtöbb mandátumot szerzett M5S szenátorainak és képviselőinek száma – más kilépésekkel együtt – annyira lecsökkent, hogy elveszítette a balközép Demokrata Párttal (PD) együtt eddig birtokolt abszolút többségét. A Draghi-kormány megalakulása óta más M5S-tagok már a bizalmi szavazás előtt átültek a Matteo Salvini vezette Liga soraiba. Ezzel egy időben a Liga egyik tagja is nemmel szavazott, és átlépett az Olasz Testvérekbe (FdI).

Az M5S szakadásának első következményeként a párt kevesebb államtitkári széket kap az új kormányban.

A jobboldal viszont egyre erősödik

Pár mandátumon múlik, hogy a Matteo Salvini vezette Liga és a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) legyen a legnagyobb parlamenti koalíció. Amennyiben az ellenzékbe vonult jobboldali Olasz Testvérekkel együtt szavaznak, akár meg is tudják akadályozni a Draghi-kormány intézkedéseit. Elemzők szerint jelentős parlamenti mozgás júliustól várható, amikor az új államfő jelölése miatt fél évig nem lehet majd feloszlatni a parlamentet, utána viszont választások következhetnek.

A Giorgia Meloni vezette FdI az egyetlen párt, amely egységesen vállalta az ellenzéki szerepet. Képviselőházi felszólalásában Meloni azt mondta, hogy az FdI nélkül „Olaszország az egyenpolitikájú Észak-Koreává változik”. Kijelentette, hogy Mario Draghit nem tartja európainak, csupán annak az európai egyesült államokat hirdető ideológia képviselőjének, amely fel akarja számolni a nemzetállamok önállóságát. „Európainak lehet lenni a nemzeti szuverenitás fenntartásával is” – tette hozzá.

Draghi nem vesztegeti az időt

A képviselői felszólalásokra válaszolva Mario Draghi megerősítette, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelmet, továbbá a kis- és középvállalkozások újraindulásának segítését, illetve az olasz termékek védelmét tartja kormánya elsőrendű feladatának. Kijelentette: nem engedik, hogy a szervezett bűnözés tegye rá a kezét a járvány okozta válság ellensúlyozására szolgáló gazdasági helyreállítási forrásokra. A börtönviszonyok javítását is ígérte a jelenlegi járványhelyzetben.

Elemzők rámutattak, hogy Draghi első és legnehezebb feladata a járványügyi korlátozásokat érintő döntés lesz: az olaszok tudni akarják, hogy az új miniszterelnök támogatja-e az ország újranyitását, vagy ismét szigorít az intézkedéseken.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »