Még mindig padlón az uniós autópiac

Januárban rekordmértékben, 24 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest – írja friss jelentésében az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete (ACEA).

Ha az EU-t, Nagy-Britanniát és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országait vesszük, a visszaesés még ennél is nagyobb: 25,7 százalék – ez egészen pontosan 842 835 járművet jelent.

Az öt legnagyobb európai piac mindegyike csökkenést mutat:

  • Spanyolország: 51,5 százalék,
  • Nagy-Britannia: 39,5 százalék,
  • Németország: 31,1 százalék,
  • Olaszország: 14 százalék,
  • Franciaország: 5,8 százalék.

Svédország volt az egyetlen olyan EU-ország, ahol az értékesítés emelkedést mutatott; itt 22,5 százalékos gyarapodást mértek. Ez azonban leginkább annak tudható be, hogy itt tavaly januárban esett vissza jelentős mértékben a forgalomba helyezett új autók száma, mégpedig az akkor bevezetett gépjárműadó miatt.

A Volkswagen és a Stellantis (Fiat Chrysler – PSA) értékesítése 28,1, illetve 27,4 százalékkal esett vissza, míg a Renault-nál 22,9% százalékos csökkenést mértek.

A luxus autógyártók szintén veszteséget könyvelhettek el januárban; a BMW eladásai 16,8 százalékkal, a rivális Daimleré pedig 17,9 százalékkal mérséklődtek.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters / ACEA

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »