A holland bíróság szerint fel kell oldani az éjszakai kijárási tilalmat

A hágai illetékes bíróság a koronavírus-járvány megfékezésére januárban bevezetett éjszakai kijárási tilalom azonnali feloldására szólította fel a holland kormányt. A bíróság keddi határozatában úgy ítélte meg, hogy a vonatkozó törvény értelmében nem volt vészhelyzet a tilalom bevezetésekor.

Egy civil szervezet által benyújtott kereset ügyében született bíróság határozat szerint a holland kormány a kijárási tilalmat a polgári hatóságok rendkívüli hatásköréről szóló törvény alapján vezette be. A törvény lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendkívüli állapot okozta kivételes helyzetben a klasszikus jogalkotási folyamat mellőzése mellett léptessen hatályba intézkedéseket.

A bíróság ítéletében azonban azt állapította meg, hogy a törvény értelmében nem áll fenn vészhelyzet Hollandiában, ezért a kormánykoalíció nem jogosult a rendkívüli hatáskörök alkalmazására a szóban forgó korlátozó intézkedés végrehajtását illetően.

https://www.instagram.com/p/CLWcHPyKT6C/

A bíróság határozatában a kijárási tilalmat „a mozgás és a magánélet szabadságához való jog messzemenő megsértésének” nevezte, amely véleménye szerint közvetett módon korlátozza a gyülekezés és a tüntetés szabadságának jogát is. Egy ilyen intézkedés meghozatala „nagyon körültekintő döntéshozatali folyamatot igényel” – állapította meg a bíróság.

A holland kormány fellebbezésre készül az ügyben és arra kérte a bíróságot, hogy a fellebbezés meghallgatásáig függessze fel ítéletét. Utóbbi kérésről várhatóan még a mai napon dönt a bíróság.

Hollandia január végén léptetett életbe március elejéig tartó éjszakai kijárási tilalmat, a korlátozó intézkedés este kilenc óra és reggel fél öt közötti időszakra érvényes.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Euronews

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »