Vizsgálják, hogy lehet-e kombinálni a különböző vakcinákat

Az Oxfordi Egyetem vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy ugyanolyan hatásosan védi-e az embereket az, ha a koronavírus oltás első és második dózisát két különféle vakcinából kapják meg – adta hírül a BBC News.

A szakemberek az oltási program ilyen megközelítésével az oltóanyagok szállításában előforduló fennakadásokat akarják kiküszöbölni. Nem tartják kizártnak, hogy az új megközelítés akár jobb védelmet nyújthat, mint ugyanazon oltóanyag két dózisban történő bedása.

A kutatóknak jó okuk van feltételezni, hogy az oltóanyagok vegyítése előnyös lehet: egyes ebola elleni oltási programokban már alkalmazzák ezt a módszert, hogy javítsanak a védelmen.

A brit kormány koronavírus-bizottsága által megrendelt vizsgálatba több mint 800 önkéntest vonnak be Angliában, valamennyien 50 év felettiek. Az egyik csoport az Oxford/AstraZeneca oltást kapja meg, majd második dózisban a Pfizer/BioNTech vakcinát, a másik csoport pedig fordítva – négy vagy 12 hét különbséggel. A többi oltóanyagot majd akkor vonhatják be a vizsgálati programba, ha megkapják a gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyét.

A Pfizer/BioNTech Covid-19 vakcinája, kép forrása: Flickr

A kutatók figyelemmel kísérik, hogy milyen mellékhatásai lehetnek a vakcinák vegyítésének, és vérvizsgálatokkal teszteleik, miként reagál az immunrendszer erre a módszerre. Azt is vizsgálni fogják, hogy a vakcinák miként hatnak az új mutációkra.

Bár a tanulmány teljes idejét 13 hónapra tervezik, a tudósok azt remélik, hogy már júniusban számot tudnak adni az előzetes eredményekről.

  • Friss cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek