Izraelben már a fiatalokat is oltják

Csütörtöktől minden 16 évesnél idősebb izraeli beoltathatja magát a koronavírus ellen – jelentette be az izraeli egészségügyi minisztérium.

A tárca közlése szerint a 16 évesnél idősebbek közül bárki kérhet időpontot az oltásra, mindenki előtt megnyitották az oltóhelyeket, de az idősebbek továbbra is elsőbbséget élveznek, hamarabb sorra kerülnek. A minisztérium két héten belül 90 százalékos oltottságot szeretne elérni a 60 évesnél idősebbek korosztályában.

Kép forrása: The Economist

A koronavírus-járvány okozta válság megoldásában csakis a gyors oltási kampánytól remélik a megoldást az izraeli hatóságok, miután a január 8-án kezdődött harmadik országos zárlat eredménytelenül ért véget, hiszen jelenleg magasabb a naponta azonosított új fertőzöttek száma, mint az elején, és ismét növekszik a fertőzés terjedését jelző reprodukciós ráta is.

A 12-es kereskedelmi tévében megszólaló járványügyi szakértők szerint az oltási kampányt hátráltatja, hogy Izraelben nem lehet elérni a nyájimmunitást a gyermekek beoltása nélkül, a vakcinákat azonban gyermekeknek egyelőre nem adják be, mert nem tesztelték azon a korosztályon. Ezért csakis hosszabb időt igénylő további tanulmányok és tesztek után lehet alkalmazni őket a kisebbeknél, ha már számukra is biztonságosnak bizonyultak.

Szerdán 59 162 embert oltottak be először és 48 246-ot másodszor – három hét elteltével – a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20-a óta 3 298 233-an kapták meg az első és 1 906 942-en a második dózis vakcinát is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Nemhogy konszenzus, párbeszéd sincs a politikai vezetők között

A hét elején péntek reggel 7 órára tűzték ki a rendkívüli intézkedések, az országos karantén záró időpontját. Az utána következő nyitás lépéseiről összehívott kormányülést Benjámin Netanjahu miniszterelnök csütörtökre halasztotta.

A döntéshozatalban teljesen egymásra utalt két politikus, Netanjahu és Beni Ganz védelmi miniszter nem egyeztet egymással, az izraeliek pedig még nem tudják, miként készüljenek a jövő hétre, megnyitnak-e az óvodák, iskolák, bemehetnek-e majd munkahelyeikre.

A Netanjahuval rivalizáló, de vele koalícióban kormányzó Ganz a 12-es tévé stúdiójában azzal vádolta a kormányfőt, hogy az emberek életével játszik, s a védelmi miniszter pártjában, a Kék-Fehérben úgy vélik, Netanjahu azért húzza az időt, mert legalább erre a hétvégére szeretné meghosszabbítani az egyre népszerűtlenebb zárlatot.

Forrás: MTI

Friss hírek

www.szallerbeckmotor.hu

Megfontoltan két keréken (x)

A motorozás sokaknak a szabadság megtestesítője. E tevékenység által ki tudnak lépni a szürke hétköznapokból, amelyek zsúfolásig vannak szabályokkal és határokkal. Épp ezért könnyű átesni a ló túloldalára, és túl hevesen hajszolni a szabadság érzését két keréken.

Read More »