Kína együttműködést vár a Biden-kormánytól

Jang Csie-csi, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetője kedden az együttműködés előtérbe helyezésére és a kétoldalú kapcsolatokban felmerülő különbségek kezelésére szólította fel a Joe Biden új amerikai elnök vezette kormányzatot.

Jang pekingi idő szerint kedd reggel videolinken keresztül intézett beszédet a New York-i Amerikai-Kínai Kapcsolatok Nemzeti Bizottságához, amelyben hangsúlyozta: a két ország feladata, hogy kapcsolataikat a fejlődés kiszámítható és előremutató pályájára állítsák vissza. Elmondása szerint Peking kész együtt dolgozni Washingtonnal azon, hogy a kapcsolatokat konfliktus- és konfrontációmentes, kölcsönös tiszteleten alapuló, továbbá a mindkét fél számára előnyös együttműködés irányába fejlesszék tovább.

Aláhúzta: Kína fejlődését semmi sem tarthatja vissza, mindazonáltal az ország nyitott az amerikai üzleti befektetések felé. Jang reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok felül tud emelkedni a “nulla-összegű játszmaként” működő nagyhatalmi rivalizáláson. Kínának egyáltalán nem áll szándékában megkérdőjelezni vagy elfoglalni az Egyesült Államok világban betöltött szerepét – tette hozzá.

Az amerikai-kínai kapcsolatoknak Peking által egyik sarokköveként kezelt feltételét említve Jang hangsúlyozta: az USA-nak szigorúan tartania kell magát az egy Kína-elvhez, és fel kell hagynia a Kína szuverenitását és területi egységét érintő beavatkozással. Utalva olyan kényes kérdésekre, mint Tajvan, Hongkong, vagy a Dél-kínai-tenger ügye, Peking vezető diplomatája arra figyelmeztetett: Kína “határvonalainak” megsértése az amerikai-kínai kapcsolatok, valamint az amerikai érdekek aláásását jelenti. Mint emlékeztetett, Kína soha nem avatkozik az Egyesült Államok belügyeibe, példaként említette az amerikai elnökválasztást.

Kína már korábban üdvözölte, hogy Biden visszavonta Donald Trump korábbi amerikai elnök rendeletét arról, hogy az USA kilép az Egészségügyi Világszervezetből (WHO). Jang ezzel kapcsolatban kedden úgy fogalmazott: Peking készen áll, hogy egyeztessen Washingtonnal a globális közegészségügyi rendszer fejlesztéséről.

A Trump-kormányzat által bevezetett, kínai vállalatokat sújtó szankciókra utalva a kínai diplomata elmondta: a nemzetbiztonság fogalmával nem lenne szabad visszaélni a kereskedelemben.

Valóban paradigmaváltás várható az új amerikai vezetés részéről?

Donald Trump elnöksége alatt az amerikai-kínai kapcsolatok egyre feszültebbé váltak egyebek mellett a kétoldalú kereskedelmet, a koronavírus-járvány kezelését, Hongkong autonómiáját, Tajvan státuszát, valamint emberi jogi kérdéseket illető szóváltások és intézkedések okán.

Bár megfigyelők a feszültségek bizonyos mértékű enyhülését várják az elnökváltást követően, a Biden vezette kormányzat egyes kérdésekben egyelőre nem változtatott jelentősen Washington álláspontján. Antony Blinken amerikai külügyminiszter például hétfőn az NBC amerikai hírtelevíziónak adott interjújában élesen kritizálta Kína Hongkongban alkalmazott intézkedéseit, továbbá az átláthatóság hiányával vádolta Pekinget a koronavírus-járványt illetően.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »