Izraelben 30%-os az oltási arány

Izraelben az oltási kampány kezdete óta 2 768 202-en – az ország lakosságának 30,04 százaléka – kapták meg az első, és 1 377 803-an a második dózis vakcinát. Ez mind nagyon jól hangzik, azonban a járvány az országos zárlat ellenére továbbra is sebesen terjed, az egészségügy pedig már nem bírja a terhelést.

Izraelben a 90 évnél idősebbek 86,6 százalékát, a 80 és 90 év közöttiek 84 százalékát, a 70 és 80 közöttiek 90,9 százalékát, a 60 és 70 év közöttiek 73,6 százalékát, az 50 és 60 közöttieknek pedig már a 60,5 százalékát legalább egyszer beoltották a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett oltóanyagával.

Eközben az utóbbi napokban a tévékben aggasztó képsorokon mutatták a koronavírusos betegeket kezelő kórházi osztályok zsúfoltságát, a befogadásra várakozó, sorban álló mentőautókat. A 12-es kereskedelmi televízió szerdai jelentése szerint az izraeli kórházak már alig bírják a terhelést a Covid-betegek magas száma miatt, a mentők a parkolókban várakoznak az új betegekkel.

A többhetes zárlat ellenére is alig csökken a betegek száma, és ha péntekig a törvényhozóknak nem sikerül ismét meghosszabbítaniuk egy héttel a szigorú intézkedéseket, akkor vasárnap véget ér a karantén; a nyitás a rendkívül magas koronavírus-fertőzési adatok ellenére megkezdődhet.

A Kék-Fehér pártot vezető Beni Ganz védelmi miniszter – Benjámin Netanjahu miniszterelnök koalíciós partnere – csak a bírságolás növelése és a rendszabályok szigorúbb betartatása esetén hajlandó beleegyezni a zárlat újabb meghosszabbításába. A tervek szerint szerdán az egyre súlyosabb helyzetben a kneszet megszavazza a törvényt a koronavírus elleni óvintézkedéseket megsértők bírságainak megduplázásáról, ami ellen korábban az ultraortodox és az arab pártok képviselői tiltakoztak.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI / The New York Times

Friss hírek

Lezárta kamatemelési ciklusát az MNB

Keddi ülésén 125 bázisponttal 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A testület megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjével a kamatkondíciók kellően szigorúvá váltak, ami biztosítja az inflációs cél elérését.

Read More »

Bizonytalan emelkedés a német tőzsdén

A keddi kereskedés mérsékelt emelkedést hozott a német piacon, a befektetők figyelme ma az USA-ból érkező adatokra összpontosul, délután különösen a tartós fogyasztási cikkek megrendelései és a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe mozgathatja meg az árfolyamokat.

Read More »