Újraindult az élet Olaszországban

Olaszországban hétfőn – a három hónapja tartó szigorú korlátozások oldásának első napján – megteltek a bárok, a presszók és az éttermek teraszai, és hosszú sorok álltak az újraindulást ünneplő múzeumok bejáratainál is. A nyitás mintegy 48 millió olaszt érint. A vendéglátás és a kultúra további enyhítést követel.

A napsütés is segítette az újranyitás első napján a római bárok, kávéházak és éttermek üzemeltetőit, mivel a jó időben azonnal megteltek a szabadtéri teraszok, egyenlőre ugyan kizárólag helyiekkel.

„Teljesen más a pultnál beszélgetve vagy ülve fogyasztani egy csésze kávét, mint ahogyan eddig tettük, műanyag pohárból, az utcán állva” – mondta a Santa Maria Maggiore-bazilika melletti presszó vendége. A belváros éttermesei szerint azonban turisták nélkül nem érdemes kinyitni; ezt bizonyítja, hogy a Navona-téren sorakozó asztalok továbbra is üresek maradtak. „Nem felhúzott rolót, hanem vendégeket akarunk” – hangoztatták.

Húsz tartományból tizenötben nyitottak újra a vendéglátó egységek. A nyitás reggel öttől este hat óráig engedélyezett, utána este tízig elvitelre dolgozhatnak. Csaknem 300 ezer bár, kávéház és étterem nyitott ki ismét, ami az ágazatban dolgozó üzlethelységek 81 százalékának felel meg. A legtöbb – 51 ezer – Lombardia tartományban kezdte meg a munkát, míg Lazióban 33 ezer bár és étterem működik ismét.

Milánóban azonban több vendéglő zárva maradt, hangoztatva, hogy forgalmuk 65 százalékát este termelik, a napközbeni nyitvatartási nem segít rajtuk. Velencében szintén zárva maradtak a történelmi kávéházak – köztük a Florian is, amely inkább megvárja a turisták érkezését.

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint az olaszországi vendéglátás forgalma tavaly 48 százalékkal esett vissza, ami közel 41 milliárd euró veszteséget jelent. A kereskedelmi központok eladása 30 százalékkal zsugorodott. A vendéglátásban és a kereskedelemben dolgozók több mint 3 százaléka veszítette el munkáját, noha az elbocsátásokat lassan egy éve befagyasztották.

A múzeumok hétfőtől péntekig tarthatnak nyitva

A Vatikáni Múzeum 88 nap után nyitott újra, ennél hosszabb ideig csak a második világháborúban tartott zárva. Hasonlóan a Colosseum és a Forum Romanum is látogatható: kötelező az előzetes helyfoglalás, a szájmaszk viselése és a biztonsági távolság betartása. Alfonsina Russo, a Colosseumot és a Forum Romanumot fedő régészeti park vezetője a hétvégi nyitást sürgette, hangsúlyozva, hogy jelenleg majdnem kizárólag rómaiakat várnak, és ők hétközben nem tudnak a Colosseumba látogatni.

Torinóban az egyiptomi múzeum előtt hosszú sor kígyózott a szombaton regisztrált látogatókkal: a korábban napi 12 ezer látogatót számláló múzeum az első nap 1200 személyt fogadott, minden látogató között két méteres távolság biztosításával. Az újranyitás ünnepnap volt, ezért ingyenes volt a belépés. A firenzei Uffizi-képtár már egy hete nyitva tart, mivel Toszkána korábban oldhatta fel a korlátozásokat: az első héten 7300 látogatót számoltak az Uffiziben, amely 2019-et több mint négymillió látogatóval zárta.

Az olaszországi múzeumok az első járványhullám során, azaz március és június között zárva tartottak. A nyári nyitást novembertől követte az újabb zárás.

Az egészségügyi miniszter óvatosságra intett, hangsúlyozva, hogy az enyhítés nem azt jelenti, hogy „mindenki azt csinál, amit akar”. Közlése szerint kéthetente, a járványadatok alakulása szerint szigoríthatnak ismét, vagy oldhatják tovább az intézkedéseket.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »